Har du ätit glosoppa?

Eller har du till och med fått i dig en portion blängsylta med tittsås? Glosoppa? Blängsylta? Idag dök dessa ord upp från ingenstans och då slog det mig att jag aldrig hör dessa ord nu för tiden. Om min hjärna leder mig rätt så är det uttryck från främst 60-talet... kan såklart ha fel... men det var längesedan jag de hörde orden sägas. Känner dagens yngre generationer till dessa uttryck eller är det förbehållet oss lite mer åldersplussiga individer? För glor gör man väl i nutid precis som det glotts i dåtid? Mycket glo-på-skärm idag jämfört med då... 
 
Med pågående pandemi kan jag säga att mitt gloende på tv ökat ganska mycket. Okej pensionärsliv och höstmörker påverkar också. Blandad kompott som jag kollar på men allra mest blir det Svt som har hur mycket bra program som helst om samhälle, fakta och kultur. Men det program jag aldrig missar är Alla mot alla på femman. Ett frågeprogram som jag älskar och som många avskyr. Men som ni vet: Olika är bra! Alltid!
 
Bjuder på en lista med program som jag gärna lägger ner glotid på:
 
 
 
 
 
 
Alla program ovan är från Svt och bjuder på böcker, kulturpersonligheter, politiker och forskare på ett lättsamt sätt. K Special bjuder på mängder av intressanta kulturdokumentärer som jag lätt fastnar för. Vinterstudion med skidåkning är såå bra och idag blev det skidskyttepremiär, en spännande och underhållande favoritsport.
Jodå, jag kollar på andra kanaler också tex fyran/sjuan och femman och grand slam tennis på Eurosport. Serier, ja, det kollar jag också på. Har idag sett två avsnitt av Riviera tillsammans med nödenolusten och i veckan har jag sett The Kennedys. Imorgon börjar fjärde säsongen av The Crown på Netflix och på måndag börjar Grand designs i TV4...ska ses! Människor som bygger sina drömhem och allt vad det handlar om som arkitektur, budgetar, leveranser, problem som ska lösas - det missar jag inte. Självklart har jag en lista i telefonen på vad jag vill se och när det går och i vilken kanal. Men det har ni ju redan räknat ut...och listan uppdateras en gång i veckan. 
 
Ja, det var en del av det jag gillar att glo på på tv. Men så var det där med de andra skärmarna jag glor på. Spelar Word Blitz på telefonen, läser tidningar på plattan och slöar runt på insta och facebook. Datorn blir det nästan bara att använda när jag skriver på bloggen. På facebook kan man få veta det mesta, tex hur man kommer att se ut som gammal:
 
 
Tja, varför inte...motorcykelkörkort har jag, gråhårig är jag redan och klänning eller kjol har jag så gott som alltid på mig.... vad säger ni? 
 
Skärmar i all ära men böcker är inte att förglömma att spänna ögonen i. Högen med olästa böcker har vuxit till sig på sängbordet. Läser två böcker parallellt just nu men mest väntar jag på att den i lokala bokhandeln beställda boken ska komma hem. Vill bilda mig lite mer... 
 
Låter det lockande? Ulf Ellervik är en av deltagarna i panelen i Fråga Lund så jag har höga förväntningar på läsningen...
 
Nu dags att laga mat..ska det bli glosoppa eller blängsylta? Nja, det får bli sötpotatis, rödlök och bönor tillagade i ugn som sedan toppas med fetaost. Kycklingspett och sallad som tillbehör. Mums. Måste funka för kvällens tv-tittande. Lördagskram till Dig - vad ska du glo på ikväll? Säg inte fotboll...
 
 
Till köket... nu!

Läget?

Hur har ni det? Skärpta restriktioner i princip överallt i landet och en situation att ta på fullt allvar. Maxtak nått för provtagning, ökad smittspridning, dödsbud, konkurser, arbetslöshet.... Det är ogreppbart att ta in alla konsekvenser detta medför samhällsligt, ekonomiskt och inte minst personligt. Jag försöker tänka att så här är det nu och konstigt nog går dagarna fort trots avsaknad av att göra aktiviteter man annars gör till vardags. Utflykter, resor, träffa vänner, kolla runt i butiker på sånt jag ännu inte vet att jag behöver, fika på stan, konserter, utställningar - tänk vad mycket vi i ett normalläge är vana att ta oss för och bestämma själva vad vi vill göra. 
 
Jag är så tacksam att jag har nödenolusten att dela dagarna med, smågnata lite med ibland, diskutera med, hjälpas åt med syssslor här hemma, dela soffa med när vi ska se något på tv...när vi inte glor på varsin tv på varsin våning för att vi inte vill se samma program.. och att ha någon som hjälp när en del projekt jag kommer på ska genomföras - känns det igen nödenolusten??
 
Förra veckan innan det blev skärpta restriktioner tillbringade jag och en god vän några timmar på dagspa och nej, det var ingen trängsel där. Men såå skönt att bubbla både utom- och inomhus, äta god lunch och då var vi helt ensamma i matsalen. Fick en ansiktsbehandling där jag fick råd om hur massera runt ögonen för att minska antalet rynkor... jaja, jag hörde vad hon sa... och skrattade lite efteråt. Jag har varken rynk- eller åldersnoja. Jag är som jag är. För första gången badade jag ute i havet i november månad. För bad i karibien eller i Medelhavet räknas väl inte som höst/vinterbad? 12 grader i vattnet och ta mig katten det var riktigt skönt. Jag skojar inte. Vi värmde oss lite i bastun, med betoning på lite, jag gillar inte bastu. Men två dopp i havet blev det och det kommer bli fler gånger. På slutet njöt vi av solens nedgång sittandes ute i en varm bassäng tills mörkret omslöt oss och det gör det ju redan ca 16.30. 
 
 
 
Prickade igår av en sak på att-göra-listan. Jag har gjort plåtblommor av gamla kakformar. Såg för några år sedan exempel på sådana blommor men tog inga bilder så jag har gjort mina efter helt eget tycke. Fick låna plåtsax av Ingström bygg & montage AB - tack för det!! 
 
 
 
Får se vilket projekt jag tar itu med imorgon... många meter tyg ligger och väntar....kalenderfix på gång.....och kära nödenolusten jag har en idé 😂
 
Håll i och håll ut vänner - tillsammans minskar vi smittspridningen.

Quattro stagioni och Vivaldi

Pizza och musik. Fyra årstider på två olika sätt. Jag har aldrig ätit en årstidspizza, quattro stagioni, men Vivaldis årstider har jag lyssnat på ett flertal gånger. Särskilt våren. Pizzan är väl bra för den som har svårt att bestämma vad den vill ha för pålägg, med 4 sektioner med olika pålägg så ska väl något smaka delicious.
Vivaldi prästvigdes i början av 1700-talet men det blev musiken som tog överhanden och i verket årstiderna levandegörs en dröm om lantligt liv. Från vårfåglar till värme och flugor vidare genom jakt och vinskördetid till vinterns isande vindar. Så vackert och riktigt fin musik. Det är inte dumt det där med årstider. Vår, sommar, höst och vinter. En del älskar våren, andra gillar sommaren mest och hösten är det ofta delade meningar om och vintern, ja det finns de som avskyr den och de som verkligen gillar snö och minusgrader. Eller vad säger du moster M? Gillar du fortfarande vinter? Jag tycker att årstidväxlingar är något av det bästa med vårt land. Tänk så mycket olika upplevelser vi bjuds på och det finns alltid skönhet att betrakta. Olika är bra! Klimatet har förändrats över tid och gränserna mellan årstider har förändrats. Här finns mycket att göra och vi kan/bör/måste alla bidra. 
 
 
 
Hösten bjuder oss på vackra färger, skön krispig luft blandat med dagar tunga av regn och disiga morgnar i spirande solljus. Promenader där det är en helt fri syssla att sparka kring i prassliga lönnlöv som ligger som ett täcke på marken - det blir man aldrig för gammal för att göra. Aldrig! Hösten är tiden då jag plockar fram tjocka strumbyxor och de värmer benen alldeles makalöst bra. Har så många par att de troligen kommer att räcka min livstid ut..
 
 
 
Vinter det är väl alldeles underbart när det är mycket snö och lagom antal minusgrader. Det gnistrar och blänker. Ljudet på promenader när snön knarrar under skorna är fin musik i mina öron. Snökottning har jag varit väldigt befriad ifrån, där gör nödenolusten en bra insats. Jag har skottat men verkligen inte ofta. När gräsmattan är täckt av snö och ligger där orörd då är det förbjudet att gå där och förstöra det vackra... men det är ju då man ska hiva ut alla mattor och snötvätta dem... får se hur det blir till vintern... Jag tänker plocka ner mina skidor från vinden i alla fall om det blir snö och se om jag kan få fart i något bra spår.  Något av det bästa med vintern är ett par veckor i karibien ...men det får vi bara drömma om i pandemitider och nöja oss med att titta på foto på tidigare resor. Älskar karibisk värme och timslånga bad i varmt hav, längtar...
 
Jamaica...
 
 
eller myggbitna ben i Thailand hör också vintern till...
 
 
Dags för vår:
 
 
 
Härliga vår med ljuset som kommer tillbaka och blommorna som visar upp sig bland torra löv och en ännu inte grön natur. Tussilago, blå-och vitsippor, krokus, pärlhyacinter och tulpaner. Så underbart när dessa blommor kommer ... och ger rådjuren lite extra delikat festmat.. Tummen ner för rådjur på besök i trädgården. Cykelturer blir återigen aktuellt och så börjar letandet efter de första gullvivorna och liljekonvaljerna och snart kan vi räkna in sommaren.
 
 
 
Sommar, sommar, sommar. Bada, bada, bada, bada - hur mycket som helst. Fika, käka melon, solglasögon, långa simturer, läsa böcker på stranden, grillkvällar och rosévin i glaset. Jordgubbar till frukost, lunch, mellanmål och kvällsmat. Odla i pallkragar och krukor, samla vatten i tunnor och bära kannor varje kväll. Njuta när den första tomaten och gurkan skördas och äts. 
 
Visst är det härligt med olika årstider och dess växlingar? Vivaldis årstider håller än att lyssna på och jag får väl ta och testa en quattro stagiono nån gång. 1 november är om några timmar till ända och snart är det dags att börja längta efter vinter och snö - eller vad tycker du?