Tråktisdag

Tråktisdag som är kall och mulen. Jag fryser trots tjock fleecetröja på. Händerna är iskalla men vantar på inomhus är väl att ta i... Vardagssysslorna är avklarade: tisdagshandlingen med pensionärsrabatt, tvättat lite, diskmaskinen körd, rengjort klädnyporna inför att torka tvätten utomhus, har beundrat dahliorna som börjat sätta fart i sina plastpåsar med jord, potatisen skalad av nödenolusten, ett viktigt dokument är skrivet och nu funderar jag på om jag ska orka gå till brevlådan. Svårt beslut ... haha..
Det bara dök upp i skallen: Vad är skillnaden på postlåda och brevlåda? Googlade...

"Det pågår nu lite av en kampanj för att få oss att skaffa så kallad digital brevlåda. I denna digitala låda ska då post från myndigheter som skatteverket landa snabbt och säkert. Skatteverket lockade också med att om man skaffade digital brevlåda senast första mars, så skulle skatteåterbäringen komma före påsk.Man kan ju undra vad som egentligen menas. En brevlåda är något helt annat än en postlåda. I en brevlåda stoppar man det man vill skicka till någon. Är det Postens låda så är den gul eller möjligen röd när det lackar mot jul.En postlåda är en låda där du får post, oftast räkningar och julkort numera.Det är lite konstigt att en myndighet som Skatteverket inte kan skilja på postlåda och brevlåda /.../  Jag tror jag ska skaffa digital postlåda när det kommer en sådan. Digital brevlåda tror jag får vara tills jag blir påtvingad en sådan."(utdrag ur text  från Dalademokraten mars 2017) 

Där ser man vad tiden går och så fort saker förändras. Det är inte ofta det ligger post i lådan, varken räkningar eller julkort. Idag kommer räkningarna och myndighetspost så gott som alltid digitalt, så också kvitto från shoppingrundorna. Bra utvecklig tycker jag. 
 
Våren är inte digital i alla fall, den upplevs med full kraft med både varma och kalla dagar. Ena dagen sitter man i solen och jagar lite färg, från blåblek vinterhud till lite mer solbrun och andra dagar är det tjockkläder på för utomhusvistelse eller helst slappa i soffan inomhus. Det är väl det som är livet. Jag fortsätter uppmärksamma och glädjas över hur blomningen sätter fart. Hav av vitsippor, tussilago, vårlök och knoppar börjar komma på avenbokshäcken och honungsrosen jag satte förra året har överlevt vintern. 
 
 
 
 
 
 
 
Under en av förra veckans skogspromenader fotade jag en bädd av vissna ormbunkar, tyckte det såg ut som en mjuk o skön heltäckningsmatta.
 
 
Sista tulpanbuketten för säsongen är förpassad till komposten och nu är årets första bukett från trädgården intagen. Lungört som jag gillar skarpt.
 
 
 
Nu har lite tid runnit iväg och jag har fått upp värmen och ska ta klivet till köket för att fixa till dagens middag. Pära, sås, köttbullar och broccolibuketter blir det. Ska bli gott. Sen blir det väl läsa, se på tv och ta det lugnt. Önskar dig en fin kväll trots tråktisdag... men det kanske inte du har haft....
 

Det behövde jag!!

Tänkte idag att det var längesedan jag skrev något men inga ord eller tema kom till mig. Tomt på idéer, tankar och ord. Nåja jag kan ju köra bildbomb, tänkte jag, nu när blommor poppar upp på löpande i skog och mark och i rabatterna här hemma. Gick ut för att fota krokus och DÅ hände det. Dagens bästa och årets absolut bästa vårtecken alla kategorier. Från Astrid Lindgrens Värld hörde jag Törnrosdalens frihetssång. Jag stannade upp, spetsade öronen och njöt. Det förändrade min sinnesstämning på en sekund. Ljuvligt att höra!! Den 17 maj öppnar parken upp för årets säsong - lägg in det i era kalendrar. 
Törnrosdalens frihetssång - ja det får räcka med detta korta inlägg. Inga ord mer behövs idag.
 
Men lite vårblomster och en blygsam rabarberknopp kommer här: 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bli inte rädd Birk, sa Ronja. Nu kommer mitt vårskrik! Och hon skrek, gällt som en fågel, ett jubelskrik så att det hördes långt bort i skogen.

Citat från Ronja Rövardotter av  Astrid Lindgren

Färg, färg, färg...

Livet går i cirklar liksom också trender gör. Såg ett inslag på tv om färganalys och vips så var jag många år bakåt i tiden. Fick en gång i present av fina goa arbetskamrater att göra en färganalys inklusive att bli proffssminkad. Inte hade jag koll på att färganalysen kom redan på 40-talet och att den sedan på 80-talet slog igenom stort. Det gällde att hitta sina rätta färger för smink, kläder och hår. Trams? Nyttan med det? Kul grej? Ja det är fritt att tycka vad man vill...som alltid. Jag klassades som vinter och kände mig och känner mig fortfarande hemma i den färgpaletten. Hade det nog på känn tidigt för i december 1978 valde nödenolusten och jag förlovningsringar i vitt guld vilket är rätt val för "vinter". Önskade vid ett tllfälle guldörhänge i present och provade i rött guld men ack så jag inte passade i det. Blev inget köp av örhängen. 
 
Min vinterpalett:
 
 
 
Jag är ganska trogen färgpaletten och älskar cerise och lila och har mycket svart också. Limegrönt är väl den färg som jag gillar men som inte finns i paletten. Passar särskilt bra på sommaren när huden färgats av vistelse i solen och så finns ju alla nyanser av jeansblått vilka jag aldrig överger. Sminktipsen jag fick då? Ja dem skiter jag i då jag aldrig sminkar mig. Så är det med det. Snygg sminkning i lagom mängd är utseendeförbättrande men nej tack ändå.
 
Fortsätter på temat färg och kopplar på våren. Såg mina första blåsippor i veckan. Det är något magiskt med de första blommorna på våren. Krokusen är strävsam i snön och när solen skiner bjuder de på fina färger. Lungörten är på gång liksom tulpanerna och narcisserna. Det blir nog snöfritt nån gång i år trots allt...
 
 
 
 
 
 
Finally kommer här veckans tulpanbukett. Tycker det är så fint när buketten spretar som denna:
 
 
By the way: Ni har väl lagt märke till hur väl mina glasögonbågar matchar bloggens headerbilder? Haha jag är bra på färgmatchning sägs det... 
 
PS headerbilderna syns inte om du läser bloggen i mobilen.