Sköna maj... javisst, men måste du vara så torr??

Grönt, grönt, grönt så skönt. Alla olika nyanser av grönt som naturen bjuder på är ljuvligt vackert antingen man är ute eller sitter inomhus i soffan och tittar ut. Men jag vill ha regn. Nu! Regnvatten att fylla tunnor med och för att det jag sått ska komma igång och bli precis så vidunderligt stort och vackert som jag föreställer mig. Blommor i alla färger och olika höjder är vad jag ser framför mig. Har i år begränsat grönsakerna till dill, persilja, tomat och paprika. Det här ska bli mitt blomsterår number one. 
Dahlior, luktärter, rosenkrage, ringblommor, eterneller (ren och skär nostalgi), blåklint, krasse rosenskära, popcorngräs, vallmo och zinnia ska bli fina buketter att njuta av. Ja så är de traditionella pelargonerna med mera planterat i ett antal krukor. Amplarna fylldes i år med Million Bells för att få till lite förnyelse. Allt måste inte vara som det alltid varit, också gamla tanter kan tänka nytt. 
Men som sagt nu vill jag ha regn, regn, regn....
 
Vid planteringen i alla krukor i år kunde jag bocka av en punkt på att-göra-listan. För att förenkla hanteringen av lecakulor så gjorde jag små påsar av nylonstrumpor och fyllde med lecakulor (stulen idé från nätet). Påsarna ligger nu så bra i botten på krukorna ochdet ska bli lättare att spara lecakulorna utan att det blir en massa spill som åker iväg när krukorna töms till hösten. Bra idéer ska man kopiera. 
 
 
Många rader sådda i pallkragarna...och som synes så är gräset nästan obefintligt, men vatten slösar vi inte på en snart 43 år gammal gräsmatta.
 
 
 
Kaprifolen med massor av blommor:
 
 
Redan har det hunnit bli ett antal timmar i soffan på altanen, både med och utan värmande fleecefilt. Älskar vår altan och att bara vara här och njuta av att göra ingenting, fika/äta, läsa eller bara låta tankarna och drömmarna flyta iväg.
 
 
Ja, maj är en underbar månad precis som jag hahaha - jag heter ju May i andra namn. Skämt åsido maj är en ljuvlig månad. Grönska, blommor som kommer i samma ordning varje år och som man prickar av på listan över sedda för detta år. Blombuketter förgyller innemiljön och nu är turen kommen till gullvivor och liljekonvaljer. Hittade mandelblom och humleblomster denna vecka. Två ytterligare favoriter. Min lista med favoritblommor är lång. När jag var liten sa jag att jag skulle ha gullvivior och mandelblommor i brudbuktten. Så blev det inte då bröllopet blev en händelse i augusti 1979... då fanns det inte gullvivor och mandelblom men det funkade lika bra med gula rosor...fortfarande gift med samma nödenolusten....
 
 
 
Denna onsdag  blir en dag med väldigt lite aktivitet för mig med förkylning, total avsaknad av nattsömn och den där listan med att-göra-saker finns det inget slutdatum på...men nog ska jag få till ragger och fläsk till middag - vintermaten fasas ut i väntan på färsk potatis. 

Internationella Celiakidagen

Idag är det internationella celiakidagen. Jag har ju celiaki som ni läsare redan vet och ibland är det frustrerande men för det mesta fungerar livet med celiaki bra. Celiaki är en autoimmun sjukdom men i Sverige kallas det ofta att man är glutenintolerant. Det är ingen allergi utan rätt och slätt en autoimmun sjukdom. 
 
Ingen medicin finns för celiaki. Det enda rätta är att äta strikt glutenfri kost, dvs kost fri från vete, råg och korn i alla dess former. Havre går bra men med risk för kontamination av andra sädesslag så välj ren havre. Lite lurigt att tänka på är att tex ströbröd, panerad mat, pasta, mussli, såser mm innehåller sädesslagen man inte kan äta. 
 
Min resa som celiakist började för 12 år sedan. Mycket har hänt inom området glutenfritt sedan dess med utökat antal glutenfria produkter. Det var för mig en stor omställning att börja med glutenfritt men min motivation var hundra för att må bra och för att tarmen skulle läka och få tillbaka tarmluddet igen. Hemma i vardagen fungerar det alltid bra med maten, jag har ju koll själv och jag fuskar aldrig utan det är helt glutenfritt som alltid gäller. Jag kan sakna att äta nybakade vetebullar, sega onyttiga goda frallor mm.  Det mesta brödet, kakor och bullar bakar jag själv och har genom åren hittat bra recept som fungerar. Det är definitivt inte samma sak att baka glutenfritt som att baka det som innehåller gluten. Men övning ger färdighet och det finns massor av info och recept att hämta i bloggar, guider och olika forum på nätet. Jag kan rekommendera Küsten är klar! där hittar du allt om celiaki, fakta, recept, länkar osv. Vill du lära dig mer och ha koll på området celiaki kan jag också rekommendera Celiakiförbundet En fin service har Lysings glutenfria bageri där man kan beställa bröd, kakor, pajer, tårtor mm på nätet som sedan levereras med deras varubil till flertalet orter i Sverige. Gillas! Många bra recept har jag hittat på Glutenfria godsaker men det finns många fler platser att hitta information och recept på - googla glutenfritt och/eller celiaki! 
 
Förbättringsarbete finns att göra kring celiaki tex är det fortfarande inte givet att restauranger eller fik har koll. De flesta har det men inte alla. Jag är en jobbig besökare på mat- och fikaställen och frågar och frågar för jag måste vara säker på att det jag ska äta är glutenfritt. Upplever att glutenfritt förväxlas med laktosfritt tex. Fika är det jag tycker är svårast att få till spontant, skumraketer och biskvier är lätt att tröttna på. Hur svårt kan det vara att ha glutenfria produkter i frysen och ta fram vid behov?Jag äter hellre en micrad bulle/muffins/macka än att nöja mig med en slät kopp kaffe om jag är fikasugen. Det är ju alltid trevligt att bli bjuden på mat/fika borta men också lite krångligt ibland. Ska jag fråga vad det ska bjudas på ? Kan jag äta det? Ska jag ta med eget? Pinsamt att på plats till värdfolket säga att det där kan jag inte äta... jaja det är väl bara att informera vid inbjudan och ta ett snack. Evenemang där det ingår fika väljer jag ibland bort just pga fikan men ibland tar jag med tex glutenfritt korvbröd i väskan om jag skulle bli korvsugen...tex när vi åker på speedway. 
Det blev gnälligt men ibland är jag så evinnerligt trött på att inte kunna moffa i mig det ögonen faller på och som ser så gott ut att saliven börjar rinna i foderluckan. 
 
Ett härligt minne från 2012 är när vi är på utflykt med två av barnbarnen då fyra och sex år. Jag hade stödstrumpa på ena benet efter att ha haft en propp. Barnbarnen visste så väl att jag inte kunde äta annat än glutenfritt. Vi fikar  med glutenfria muffins varpå ett av barnen säger: Får du inte ont i benet nu farmor när du äter muffins?? Så omtänksamt! Gulle!! Inte så lätt att ha koll på celiaki eller propp i benet. 
 
Kör väl lite blomsterbilder från veckorna som passerat för att avsluta positivt. Håll till godo med backsippor, gullvivor, liljekonvaljer, pärlhyacinter, lungört och en tulpan.
 
 
 
 
 
 
 
Tack och adjö metspö!