King Edward, Asterix, Amandine, soffpotatis

Potatis finns det många sorter av. Idag är det soffpotatisens dag och det passar ju alldeles utmärkt till det väder som är idag. Med 1500 meter avklarade i simhallen så ska jag nu inträda i soffpotatisstadiet resten av dagen. Kroppen har fått sig en skön genomkörare och på resten av den icke nerskrivna att-göra-lista står det se på tv, läsa, tända ljus, en pläd över hela mig och eventuellt att det kan bli en liten tupplur. Visst låter det väl härligt? Bra dag som började med vinterfrukost, därefter motion och nu slött och slappt som avslutning... jaja det är många timmar kvar till nattsömnen som brukar infinna sig runt 02.00.
 
Hösten rullar in rejält. Sedan en tid är jordgubbsfrukostarnas tid förbi och nu är det gröt på tallriken till frukost. Gott, billigt och nyttigt. Rena rama smålandsfrukosten.
 
 
Ännu finns det lite kvar i trädgården att ta vara på. Spetspaprika till exempel som blir rödare för varje dag sedan jag tog in dem. De får nog slinka ner i lammgrytan som ska göras i helgen.
 
 
Luktärterna har levererat långt över förväntan i år. Plockade in ny bukett igår och mer blommor är på gång.
 
 
Helt enligt naturens egen ordning så har rönnbären mognat under september. Vi har ingen rönn i närheten men såg en fantastiskt fin rönn i helgen vid besök hos ena sonen med familj. Strålande sol, klarblå himmel, mängder av orange bär. Så vackert. Kolla här:
 
 
 
 
 
 
Med så mycket rönnbär kommer det bli fylleparty för sidensvansarna som gärna äter rönnbär, även jästa bär.  
Bondepraktikan säger att om det är mycket rönnbär blir det en sträng vinter. Forskningen säger att det finns inget sånt samband. Däremot är mycket rönnbär ett tecken på hur förra sommaren varit enligt Ulf Sperens, botaniker vid Umeå universitet som forskat på rönnens reproduktion. Hur som haver så är Bondepraktikans utsagor en del av årshjulet och ett traditionellt sätt att spå väder. Idag har vi förfinade metoder att spå väder men fortfarande används en del spådomar från Bondepraktikan. Så nu återstår att se om det blir en sträng vinter. Inte mig emot, lika mycket som jag älskar sol och värme så tycker jag om snö och kyla. Men först ska vi igenom den påbörjade hösten. Löven ska bli gula, bruna, röda och orange och dala ner till marken. Honungsrosen ska planteras, tulpanlökarna ska i jorden, blomfrö ska samlas in och pelargonerna ska plockas in för vinterförvaring. Ja de ska få en chans bestämde jag nyss. 
 
Dags för middag och dagen till ära blir det soffpotatis (minimalt med arbete) på tallriken. Det måste väl vara ett bra namn på pommes i airfryern...och så lite körv te dä. Är det soffpotatisens dag så lever vi efter det. Bli för all del inte oroliga det blir grönsaker på tallriken också.... 

Höst... bu eller bä?

Både bu och bä tänker jag att hösten är. Att-göra-listorna ändrar karaktär. Från vattna och skörda till planera för vinter och plantera lökar och perenner. Inomhusaktiviteter börjar alltmer överta innehållet i listorna. Tisdagar är dagar fyllda med kärlek och kär lek med två av de yngsta barnbarnen och på onsdagar är simning ett stående inslag.Glädjande nog så finns fortfarande tid att njuta av trädgårdens blommor och att kunna fixa buketter att njuta av inomhus. 
 
 
Blomlådor och amplar skiftar innehåll. Stod och tittade på pelargonerna som fortfarande blommar fint och jag tänkte: Ska de få övervintra eller blir det komposten?? Förra året lyckades jag med att övervintra några pelargoner så just nu lutar det åt övervintring. Får i så fall lägga in lite påminnelser i kalendern om att pelargonerna behöver lite vatten någon gång i månaden eller så...
 
 
 
 
I söndagskväll slogs jag av njutningsfull höststämning med tänt ljus och soffläge. Tyckte det var riktigt mysigt och det kändes lugnande för kropp och själ. Men hjärnan rådbråkar mig med längtan efter värme, sol och bad. Det är medelhavsveckan som saknas. Heldagar i solstol och varmt Medelhav och en bok om dagen. En tradition som bröts med pandemin. Tänker att det inte blir något Karibien till vintern heller då det inte känns tryggt och säkert än med tanke på covid. Jag får fortsätta nöja mig med foto från 35-gradig värme och lata varma vinterveckor. Det blir att vänta in höstens alltmer skiftande färger i naturen och efter det sedan välkomna snön. Hurra ändå för våra fyra årstider även om det just nu känns lite motigt med strumpor och jacka på. 
 
 
Här kommer de traditionella bilderna på blommor från vår lilla täppa:
 
 
 
 
 
Har också en härdig sort som lyser grant över alla säsonger 😃
 
 
Dags att lyfta rumpan ur soffan. Simning väntar....

Positivt? Negativt?

När jag tänker på positivt respektive negativt i dessa tider så går tankarna helt automatiskt till coronatest. Har inte testat mig för covid så hittills är graviditetstest gånger två det jag testat mig för...åååh det var längesedan. 1979 och 1982 med positiva besked som resulterade i 9 månaders väntan. Då var det enbart glädje med positiva testsvar och så här blev resultatet:
 
 
 
X antal tester i samband med sjukdomar har också passerat revy med blandat resultat....
 
När tanken att skriva om positivt och negativt kom utgick idéen utifrån om jag och du oftare väljer att tänka positivt eller negativt. Vilken grundiställning man har påverkar hur vi lever våra liv vill jag bestämt hävda. Vi matas dagligen i media med skjutningar, våld, ohälsa, krig, misshandel - ja listan kan göras hur lång som helst. Detta finns runt om oss men jag vill inte låta det styra mitt eget liv och tänkande. Det betyder inte att jag är omedveten eller blundar för det som händer. Oskyldiga drabbas genom att vara "på fel plats" när något händer. Åtgärder behövs men i vardagen där jag befinner mig har jag ett gott vardagsliv. Jag har det bra, har allt jag behöver, har frihet att tycka, tänka och göra som jag vill med mina dagar. Med en dåres envishet vill jag påstå att vi inte förändrar till det bättre med att tänka negativt och bara komma med negativa utsagor och klaga över allt ont. Jo jag har negativa tankar också och kan känna mig både oroad och bedrövad över allt elände i världen. Men det styr inte min vardag. Varje dag är en gåva som jag vill ta hand om på bästa sett. Dagar i ensamhet blandas med dagar med barnbarn, familj och vänner. Dagar med blodpudding blandas med dagar med oxfilé på tallriken. Lata dagar blandas med aktiva dagar. Apropå aktiva dagar passar jag nu helt medvetet på att skryta om att jag simmade 1800 meter igår i Gullringens simhall!! Längar redan till nästa veckas simtur.
 
Jag tror fullt och fast på positivt tänkande och att göra gott om det så bara är i det pyttelilla. Naivt kanske. Men jag ser mig själv i grunden som en positiv person och så vill jag fortsätta vara. Tankens kraft är stor och man kan påverka hur man tänker och vad det får för resultat. Amen!
Hur väljer du att tänka och hur vill du påverka? 
 
Favorit citat:
Men jag kan inte döda någon’, sa Jonatan, ’det vet du, Orvar!’ […] ’Om alla vore som du’, sa Orvar, ’då skulle ju ondskan få regera i all evinnerlighet!’ Men då sa jag (Skorpan) att om alla vore som Jonatan, så skulle det inte finnas någon ondska.
Citat från  Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren
 
Igår var det på dagen 10 år sedan jag fick beskedet att jag hade cancer och  skulle behandlas med cellgift. Det kom upp som ett minne på facebook och jag läste alla kommentarer med positiva, omtänksamma och varma ord som  "tänker på dig" " du är stark du kommer att klara detta" "jag är med dig" "du klarar det, du är så stark och positiv"  och så fortsatte det i 84 kommentarer. Jag grät när jag läste och kände tacksamhet för all omtanke och positivt pepp. Dessa positiva kommentarer betydde lika mycket nu 10 år senare som de betydde när de skrevs. Jag känner mig glatt påverkad idag också av denna omtanke som visades mig. Helt underbart.
 
Underbart är också det som kommer nu. Dags för lite trädgårdsbilder igen...snart är det paus för höst och vinter i trädgården.
 
 
 
 
 
 
 
Postivt tänkande är kraftfullt och ett bra verktyg för att göra gott för sig själv och för andra. Kan likna det vid kraften hos detta enda krassefrö som jag lät leva i komposten och som nu breder ut sig runt hela komposten. Ett enda övervintrat frö.
 
 
 
Dagens gladis(tips): Gör en lista över saker du har att vara glad över och räkna antal leenden under tiden du skriver. Det kommer göra dig gott💓
 
Over and out ... i regnet.