1. Fasta tider

Rubriken syftar till en artikel jag läste idag om sömn. Det var olika punkter att tänka på för att få en god sömn. Fasta tider har jag inga problem med, jag sköter mig exemplariskt. Läser varje natt till ca 02.00 (plus/minus 30 minuter) och njuter av varje minuts läsning och det till ackompanjemang av de ljud som nödenolusten ger ifrån sig. Älskar de där sena timmarna innan jag stänger ögonlocken. Har alltid varit en nattuggla och tänker så fortsätta vara. I ytterligare en artikel om god sömn stod det att man ska gå upp direkt när väckarklockan ringer. Jaha - när ska man då gå upp när ingen väckarkocka ringer? Sover gör jag oftast till någon gång mellan 8 och 9. Summa summarum 6-7 timmars sömn per natt. Funkar så bra för mig. Det där med den där morgonstunden har jag aldrig förstått mig på....men en och annan tupplur kan det bli och det lär vara hälsosamt. 
 
Gröna maj fortsätter att imponera. Andra buketten liljekonvaljer står på bordet och sprider en härlig doft.
 
Kaprifolens blommor spricker upp mer och mer.
 
Minigurkan växer och jag bär den in och ut varje dag. Dags för större kruka vilket ska åtgärdas imorgon.
 
Daggkåpan är extra vacker när den är fylld med vattendroppar. 
 
Smultronen är på gång. Måtte Julia kunna komma hit och äta bären i sommar. Längtar sååå mycket efter att hon ska komma hit på samma sätt som innan coronaskräpet kom.
 
Annars då? Jo, böcker tar en hel del av mina timmar. Så torftigt det skulle vara att inte ha tillgång till böcker. Deckare, romaner från olika tidsepoker, feelgood, biografier och berättelser som bygger på verkliga händelser. Jag blandar hej vilt och och känner inga skrupler för om det jag läser anses vara bra eller dålig litteratur. Igår läste jag "Bara ett litet mord" och innan den "Oxögat" och idag har jag nästan plöjt "Den lilla bistron i Bretagne" och den lär vara utläst innan 02.00 inatt. Hej och hå. Nu ska jag ta del av Dramaten-play och kolla på föreställningen "Liv Strömquist tänker på dig!" 
 
Googlade runt på olika teatrar och scener och kan konstatera att det finns massor av föreställningar att ta del av. Utvandrarna med Stina Ekblad och Rolf Lassgård ska jag se också ..men inte ikväll.. den är nästan tre timmar lång. Har i veckan avverkat musikalen Ingvar, den finns på svtplay och handlar om Ingvar Kamprad och igår kväll kollade vi på scenversionen av Macken. Har sett den live och på tv en gång förut men den håller att ses flera gånger. Galenskaparnas humor pasar mig, deras texter, kroppsspråk inklusive miner är outstanding. Dramatenplay, Kulturhuset Stadsteaternplay, Svtplay  - här finns mycket att titta på.  Lycka till i sökandet. Jag är säker på att det finns något för dig.
 
Nu Liv Strömquist och kanhända att det också ikväll blir föreställningen Egenmäktigt förfarande från Helsingborgs stadsteater... vem vet? 

I väntan på värme...

..njuter vi av god mat. I helgen blev det Vitkålsfräs med kyckling. Såå gott. Rekommenderas.
 
 
...odlar vi under fleecefiltar....
 
och väntar på att fylla pallkragarna.. och ja, en planta finns under hinken under nattetid...
 
och så väntar vi på att känna den underbara doften av kaprifolen som är på gång..
 
Idag hade jag verkligen velat vara i Stockholm och firat denna sköna böna som idag fyller 60 år.
 
Älskade syster här kommer ett stort varmt grattis och ett lass med grattiskramar. Fira dig det får vi göra när vi kan träffas utan coronahinder. Tänk så gott om tid det finns att planera firandet ... me like.. Vi har ju några jubilarer till som inte blivit ordentligt firade än, en 30-åring och en 18-åring. Ni har något att se fram emot ....
 
Behöver ni något uppiggande? Jag piggar upp mig med sånger på temat coronatider med den fantastiskt duktiga Jacke Sjödin. Helt makalöst bra.  Hittills 10 låtar, ni hittar dem alla på youtube. Klicka på namnet här ovan så kommer ni till filmerna/sångerna. Kosläpp, Kärlek in the stream, Lägessammanfattning a la Mozart, Sweet home isolering... och några till. Lyssna och njut. Tack vare skitcorona så bjuds vi på fantastiskt rolig underhållning. Inget ont än det har något gott med sig brukar det ju heta...även om jag på alla sätt inget hellre önskat än att vara utan allt vad corona heter och ställer till med...och ställer till med på lång sikt. Hujedamej.
 
Söndagskväll i soffan med en bukett liljekonvaljer på bordet, solen skiner och björkarna är vackert gröna utanför fönstren. Tja, inte så dumt trots allt. Kan en vare gla åt lite har en mycke å va gla åt... det gäller alltid. Punkt.  

Längtar, syr, läser, röjer och googlar..

Hur har du det i coronatider? Ingen idé att gnälla men visst är det trist... inställt och inställt, åk inte hit eller dit, begränsa dina kontakter.... men å andra sidan det är när man har (skit)tråkigt som kreativiteten liksom fantasin kan ta fart och de mest oväntade aktiviteter blir roliga... eller i alla fall utförda. Rensa, vädra och sortera alla kläder i alla garderoder - check på den. Städat och sorterat alla tyger och sybehör - det blev mycket tomma platser på hyllor och i lådor - check på det. Kvar är att sortera/rensa i x antal pärmar. Det är ju inte nödvändigt att ha kvar fakturor på böcker inköpta för 10 år sedan... eller?!
 
Sylusten smög sig på och det blev en overall av gamla jeans i storlek 116. Det är längesedan jag sydde kläder till sönerna och till mig. Kan fortfarande tänka på en del lyckade resultat som skjortor, cerise chinos till mig, klänningar, jeansjackor och byxor till sönerna när de var små och nu är målet att det ska bli sytt till mig och till yngsta barnbarnet. Killarna är för stora för hemsytt .. även om jag "hotat" en av killarna med att nu (efter inköp av overlockmaskin) kan jag sy kalsonger av mina gamla t-shirts eller sommarklänningar. Kanhända blir det ett prov bara för skojs skull 😜 
 
 
Nästa på tur att sy är blusar av farfars utsorterade skjortor och några shorts allt i storlek 116. 
 
 
I helgen har jag haft fokus på böcker och läsning. Hann läsa tre stycken och kan rekommendera dem alla. Sen for jag hem är del tre i en serie och den blir såklart bäst om om läst de två första delarna. Visst är det härligt att sjunka in i en berättelse och bara vilja fortsätta, fortsätta och sedan så tomt det blir när sista ordet är läst. Det brukar ta en stund innan det går att börja i en ny bok, berättelsen hänger liksom kvar i tankarna och kräver lite bearbetning. 
 
 
Längtar.. ja, jag längtar så in i vassen 
  • efter mina syrror i Stockholm - när hundan kan vi träffas igen?
  • att krama om våra fyra bästa och umgås som vanligt
  • att 4-åringen ska komma hit och stanna hos oss hela dagen så vi kan leka, baka, rita, spela spel och tillsammans längta till Astrid Lindgrens värld 
  • efter att göra en massa skojigt/spontant hitte-på
  • efter ett liv utan coronapåverkan ....
Det är ju 2020 så visst googlar jag en del också. Odla i pallkrage, mönster till dam, få bort icke välkomna katter i rabatterna, vimmerby kommun kommun och politik, hemnet (nej vi ska inte flytta), väder och inte minst googlar jag på corona. Så mycket roliga och bra sånger som olika personer skapat och bjuder på. Fick syn på denna idag
 
 
 
 
Visst är den bra? Nehej nu blir det några sidor i boken "Den extraordinära berättelsen om Jonas Paulssons plötsliga död" av Alexande Karim innan det blir "Vem bor här" på tv. Ha de gött
!