Jag ser ljuset!

Satt vid köksbordet på förmiddagen och plötsligt kom det. Ljuset! En strimma av solsken och hopp och jag kände att jag fylldes av energi. Det var så nära att solen tittade fram och tänk vad en liten strimma ljus kan betyda. Ljus och hopp är vad vi behöver efter detta år. 💩-året 2020.
 
 
2020. Detta mörka år. Året då konserter, teaterupplevelser, släktkalas, semesterresor och mänskliga möten byttes mot dagliga presskonferenser, dystra prognoser och siffror över dödsfall, antal smittade och R-tal. Årets hjältar är alla medarbetare inom vård- och omsorg, som de fått slita och arbetat under helt omänskliga förhållanden. Pandemin förändrade våra liv och vår vardag under så gott som hela 2020.  Den vardag och verklighet som var innan pandemin känns nästan som en overklig dröm. Träffade vi människor och berikades av kramar, samvaro och närhet?? Närhet som vi behöver då det är i mänskilga möten vi blir till, känner att vi lever och utvecklas. Vi lär oss vilka vi är, jag och du. I möten och samvaro med varandra känner vi gemensam glädje och mår bra tillsammans. Tillsammans på fotbollsläktaren (när Djurgården tar hem 3 poäng), tillsammans i teaterpubliken när vi skrattar och tar emot berättelser och budskap eller på konsertläktaren när vi tillsmmans med artisterna sjunger med för full hals och ryser av stämningen som känns i hela kroppen. Kommer ni håg hur det brukade kännas? Undrar om vi någonsin kommer tillbaka till vardagen som den var innan pandemin? Framtiden är ett oskrivet blad. 
 
Teknikens utveckling kan vi ändå ödmjukt tacka för när digitala möten ersatts av möten IRL. Så mycket vi lärt oss och hittat nya sätt att umgås på. Digitala jobbmöten och minskat resande i jobbet är en positiv möjlighet vi fått på köpet, ja inte jag men ni som ännu inte är glada pensionärer.  Julfirande i finkläder i värmen byttes i år ut till långkalsonger och korvgrillning. Annorlunda blev det och annorlunda är inte bara dåligt bara just annorlunda. Det har blivit så tydligt att hälsan, relationer och mänskliga möten är det som betyder allra allra mest och vikten av det kan aldrig nedprioriteras om vi ska må bra. 
 
 
Vad blev det av 2020 bortsett från pandemi och restriktioner? Ja, vi hann bland annat med
  • en resa till Grand Canaria i januari
  • vi fick uppleva två dagar i Astrid Lindgrens Värld med barnbarn och finaste Skorpan
  • vi (jag) har odlat mer än någonsin och vi åt squash tills vi nästan storknade
  • vi har haft gosiga nattgäster
  • ugnen har gått varm av allt bakande
  • jag tog mitt första kallbad i havet i november
  • i december föddes vårt femte barnbarn - en fantastisk gåva och jag älskar att vara farmor
  • projekt har färdigställts;  plåtblommor, käpphästhinder, paketkalendergran...
  •  vi har badat i insjö och hav
  • jag har opererats för njursten och ska nu dricka 2,5 - 3 liter vätska per dag för att minska risken för återfall. så ja, jag har (och gör varje dag) sprungit på toa - ofta!
  • aldrig tittat så mycket på tv som i år
  • jag har läst till klockan 02.00 så gott som varje natt och jag älskar den sena timmen i mörkret
  • med mera....
 
 
 
Det är lätt att glömma allt positivt som trots allt hänt och vi fått uppleva detta år. Så lätt att fastna i tankar över det vi saknat - kramar, umgänge, kulturella upplevelser, resor, simningen som till slut upphörde - men vi har gillat läget och kan konstatera att också ett skitår utöver det vanliga rullar på och når sitt slut. Dagar kommer och går. 
Nu spottar vi i nävarna och välkomnar vaccin, ljusare dagar och 2021. Ja, 2021 du är välkommen att ge pandemin på nöten, välkommen med nya drömmar, med en önskan om god hälsa och att vi kommer ihåg det viktigaste av allt; tillsammans! 
 
 

Sugen på något gott?

Själva juldagarna är över. Skumtomtar, choklad och karameller har lagt sig som en fluffig volang runt midjan och suget efter något annat att tugga på har infunnit sig. Dock blev jag inte frestad att äta det som det kom info om i ett mail från Svenska Celiakiförbundet, insekter godkända som livsmedel:
 
Sugen? Tänk i så fall på att om du har skaldjursallergi så kan du reagera på dessa insekter, det kallas korsallergi. Fyllningen i dessa lockar mig inte precis som knastret jag föreställer mig, om jag skulle tugga dessa, definitivt inte lockar mig. I jämförelse med att äta detta så ter sig resterna av julmaten som rena nobelmiddagen. Men snart är resterna slut, nyårsmaten ska lassas in och sedan blir det bara varierande nyttigheter på tallriken fram till påsk. Två fingrar i kors. 
 
Julens blomster är på upphällningen. Julstjärnorna lever farligt nära att hamna på komposten, tulpanerna är fullt utslagna och hyacinterna är på sniskan. Igår kom det lite snö som nu är borta. Det blåser kraftigt och genom fönstret skådar jag alla nyanser av grått.  Piggar upp mig med att läsa om midsommarnattsdrömmar. Dagens dilemma är om jag ska få med nödenolusten på en promenad??
 
 
 
 
Julen annorlunda är förbi och det gick bra det med bland annat tack vare Google meet. Jag tycker det har varit uppiggande och glädjande att på sociala medier få ta del av hur man i olika familjer hittat nya sätt att fira denna pandemijul. Möten utomhus, digitala möten eller familjer som upplevt mindre stress och mer nära samvaro med varandra. Ur kaos och kris föds kreativitet. Plus och minus samspelar men nu hoppas jag på vaccin och att covid far ända in i pipsvängen. Det räcker med smitta, sjukdom, mänskliga tragedier, ensamhet och oro för lång tid framöver. Punkt.
 
Uppdatering: det blev 6 km rask promenad i skogen tillsammans med nödenolusten 👏👏👏

Jul, jul, annorlunda jul..

Så är det bara timmar kvar till julafton. Det blir en julafton som inte blir sig lik på något sätt jämfört med alla andra julaftnar i mitt 64-åriga liv. Men det behöver ju inte betyda att den blir dålig, bara just annorlunda. Kalorierna ska vi väl få i oss som vanligt via skinkmackor, jansson, julmust, kakor och godis. Att laga mat till tre blir en utmaning istället för att laga till många fler. Vill ju inte ha rester att äta i en hel evighet. 
 
 
God Jul säger man till de man på avstånd möter under promenad eller en tur till mataffären. I år har jag känt mig kluven till att säga dessa ord. Vad vet jag om hur den jag säger det till har det under julen? Kanske blir det långa jobbiga dagar i ensamhet och helt i avsaknad av kontakt med andra. Då kan ju ett god jul kännas som ett slag i ansiktet. Nog hade jag allra helst önskat mig en jul med nära och kära i huset men vi kommer ha det bra nödenolusten och jag. Det blir väl bara mindre av gemensamma skratt, lekar och inte behöver vi sortera massor av papper och snören rätt. Vi tar det som det är i år och hoppas på nästa år. 
 
 
Sitter i soffan nu efter en dag med bara tre punkter på att-göra-listan - griljera skinkan, köpa en blomma och koka tomtegröt. Fick syn på lite vitkål i kylen så jag la till punkten "göra coleslaw" på listan så fyra punkter blev det och check på allt. Gröten blev smashing god med mycket grädde i. Till middag åt vi färdigköpt räksallad för att grantera att inte börja julafton med matrester i kylen. 
 
 
Av dagen återstår att prova skinkan, dricka lite glögg och häcka i soffan och möjligen slinker det i magen ner en hemgjord nougatkula. Återstår bara att önska dig och dig och dig: