Skördetid

Efter tisdagshandling med pensionärsrabatt slog tröttheten till och det blev soffläge och lyssna på pod. Minsann tror jag att tröttheten kan hänföras till dagen-efter-ALV. Vad gör det? Inget. Men men jag tog mig upp igen och det blev lite fix i köket. Disken klarades raskt av för att sedan göra något roligare. Koka tomatmarmelad. Tomater plockade här hemma kokades tillsammans med vaniljstång och citron och syltsocker. En burk och den kommer räcka länge. Så gott att lägga på osten för att ätas vid högtidliga tillfällen.
 
 
Odlingarna sköter sig bra - förutom grönkålen som ett gäng, visserligen vackra, men ofina larver ätit upp. De sytrådstunna purjolöksplantorna växer på så jag hoppas på potatis- och purjolökssoppa framöver. Physallis blir det ett litet, med betoning på litet, gäng. Gurkor har jag skördat igen - imorgon blir det inläggning för andra gången och notera att leverpastejen till mackorna är inhandlad. Finns fler gurkor på gång så där har jag fått valuta för fröpåsen jag köpte.
 
Trist att känslan av höst kom så fort - men nej, jag ska inte klaga för solen värmer än. Dock är det lätt att glömma bort vattnandet av det som växer under tak. Vattnar gör vi med regnvatten  -  såklart. Perfekt sommar på det viset då tunnorna blivit fyllda när så behövts. I år har jag njutit av sommarblommor och jag älskar att plocka in små buketter och pynta med på borden. Har du någon favoritblomma? En av mina är dahlior. Verkar vara tvestjärtarnas favoriter också. 
 
 
Kvällen tillbringar jag framför tv:n. Jag tänker se Över Atlanten där sex kändisar utan seglarerfarenhet ska korsa Altlanten tillsammans med världsomseglaren Gurra Krantz. Sjösjuka och höga vågor, det kan bli spännande, kul och kanske lite äckligt. Därefter blir det Alla mot alla med Filip och Fredrik. Ett program som troligen är antingen hatat eller älskat. Frågorna de ställer är så knäppa och jag älskar programmet... men jag får aldrig sällskap i soffan när det visas... = jag kan ligga raklång i soffan och glo. Me like 🙂 

Pluggdags?!...

Ja, inte för mig, varken som student eller rektor. Läser alla lockande annonser inför skolstart med alla fördnödenenheter som ska göra skolstarten så bra den kan bli. Jag känner suget hur härligt det var med nytt läsår. Nya möjligheter, oskrivna blad och olika förväntningar. Pennor, post-it-block, pennfodral, ny väska, ny läsårskalender är saker jag alltid gillat att handla. Nu får jag säga till mig själv på skarpen att "du behöver inget sånt köpa, det finns redan mer här hemma än du komemr förbruka under din livstid".  Känslan med en ny kalender och att få skriva in viktigheter i med finaste handstilen för att några veckor sedan vara ett virrvarr av anteckningar och post-it-lappar. Senaste åren använde jag såklart digital kalender och gör så nu också (delad med nödenolusten plus vårt egna) men det kommer aldrig vara samma känsla som en hederlig papperskalender. Jag älskade, under grundskoletiden, att slå in böckerna i noga utvalt papper - är det nåt man gör nuförtiden?
 
 
Jag såg ett inslag på tv om ett par studenter som satt och bläddrade i sin kurslitteratur. Jamen vad jag kan sakna det, tiden när poängjakten och godkända tentor höll mig igång (och nästan tog kål på mig, duktig flicka kan det skrivas som) såå kul det var. Återigen en känsla att minnas när man för första gången öppnar en ny bok och snabbt kollar av kapitelindelning, läser baksidestext och börjar läsa. Inte alltid från pärm till pärm men till slut var boken utläst och full med överstrykningar och anteckningar. Redovisningar av paper, uppsatser och att försvara sina skriverier och sedan få opponera på andras arbete är också goda minnen om än ibland nästan med skräckblandad förtjusning. Men ack så skönt när allt var godkänt och klart.
Läst har jag alltid gjort och gör fortfarande. Blandad kompott med feelgod, deckare, fakta typ Hans Rosling, biografier, klassiker och såklart barnböcker. De senaste barnböckerna var Den stora snöstormen av Hans Petersson och Historien om någon för en vecka sedan när 3-åringen skulle nattas. Böckerna valde hon såklart själv. 
 
De inte längre existerande studierna har jag ersatt med bakning. 24 limpor och nästan 300 bullar i frysen känns bra efter senaste kökstjänstgöringen. Det kommer räcka ett bra tag. Tilll nästa gång ska jag leta lite nya recept på matbröd, både glutenfria och "vanliga". Tar gärna emot bra tips av er därute. Blir nog lite småkaksbak snart, det var längesedan sist. Wienerstänger, hallongrottor, havrekakor och kolasnittar skulle smaka gott och citronolakritskakor inte att förglömma. Men så bra som mamma är på att baka småkakor det blir jag aldrig. Hon är bäst på det - fråga barnbarnen som hon försett med syltkakor till deras stora förtjusning - eller vad säger du Hugo?
 
 
 
 

En intensiv månad är slut

Hur fort försvann inte juli? Poff så var det augusti. Tempot är lugnare nu efter barnbarn och systrar med familjer på besök. Matlagningen är enkel till två ... liite mer jobb när vi är 12 eller 15 som ska äta, men jag vill inte vara utan det då jag njuter av att ha dem alla på besök. Det var nog en av de allra mest uppbokade sommarperioder jag varit med om - det är så jag minns det nu i alla fall. En härlig tid med de bästa 😍
 
En tripp till Stockholm har vi hunnit med och där blev det Gröna Lund tillsammnas med äldsta sonen med familj. Äntligen satt det ett åkband på min arm. Förra året när vi var på Liseberg mådde jag inte bra och var då hänvisad till att bära väskor. I år var ordningen återställd, dvs jag hade åkband och nödenolusten bar väskor i nästan 10 timmar. Nödenolusten satt tålmodigt och väntade på olika ställen och vi meddelade efterhand till vilken åkattraktion vi begav oss. En man som satt bredvid nödenolusten kunde förstå att barn gillade alla dessa åk men han kunde ingte förstå att vuxna kunde gilla detta. Undrar om han provat att åka så han visste vad han gick miste om nu?? Jag tror aldrig jag kommer att tröttna... får se hur det går när jag kanske i framtiden tar mig fram med rollator...
 
 
ABBA-museet besöktes, andra gången för mig och premiär för nödenolusten. Trevligt och underhållande och massor av folk. Deras musik står sig bra än tycker jag nog.  Dagen kröntes med att äta den godaste glutenfria pizza jag någonsin ätit. Den serverades på Sjökafeet vid Djurgårdsbron och det var inget extra tillägg för glutenfri botten som det alltid annars är. Rekommenderas!!
 
 
Hemma igen och lugnet breder ut sig. Dagens aktivitet blev att skörda 2 kg gurkor och lägga in. Så gott det ska bli och saliven rinner när jag tänker på de leverpastejmackor som ska in i foderluckan framöver. Fler gurkor är på gång så har vi tur blir det en inläggning till.
 
 
 
Nu står jag inför det svåra valet att lyssna på något sommarprat eller börja i en ny bok..... vilket skulle du välja?