Internationella Celiakidagen

Idag är det internationella celiakidagen. Jag har ju celiaki som ni läsare redan vet och ibland är det frustrerande men för det mesta fungerar livet med celiaki bra. Celiaki är en autoimmun sjukdom men i Sverige kallas det ofta att man är glutenintolerant. Det är ingen allergi utan rätt och slätt en autoimmun sjukdom. 
 
Ingen medicin finns för celiaki. Det enda rätta är att äta strikt glutenfri kost, dvs kost fri från vete, råg och korn i alla dess former. Havre går bra men med risk för kontamination av andra sädesslag så välj ren havre. Lite lurigt att tänka på är att tex ströbröd, panerad mat, pasta, mussli, såser mm innehåller sädesslagen man inte kan äta. 
 
Min resa som celiakist började för 12 år sedan. Mycket har hänt inom området glutenfritt sedan dess med utökat antal glutenfria produkter. Det var för mig en stor omställning att börja med glutenfritt men min motivation var hundra för att må bra och för att tarmen skulle läka och få tillbaka tarmluddet igen. Hemma i vardagen fungerar det alltid bra med maten, jag har ju koll själv och jag fuskar aldrig utan det är helt glutenfritt som alltid gäller. Jag kan sakna att äta nybakade vetebullar, sega onyttiga goda frallor mm.  Det mesta brödet, kakor och bullar bakar jag själv och har genom åren hittat bra recept som fungerar. Det är definitivt inte samma sak att baka glutenfritt som att baka det som innehåller gluten. Men övning ger färdighet och det finns massor av info och recept att hämta i bloggar, guider och olika forum på nätet. Jag kan rekommendera Küsten är klar! där hittar du allt om celiaki, fakta, recept, länkar osv. Vill du lära dig mer och ha koll på området celiaki kan jag också rekommendera Celiakiförbundet En fin service har Lysings glutenfria bageri där man kan beställa bröd, kakor, pajer, tårtor mm på nätet som sedan levereras med deras varubil till flertalet orter i Sverige. Gillas! Många bra recept har jag hittat på Glutenfria godsaker men det finns många fler platser att hitta information och recept på - googla glutenfritt och/eller celiaki! 
 
Förbättringsarbete finns att göra kring celiaki tex är det fortfarande inte givet att restauranger eller fik har koll. De flesta har det men inte alla. Jag är en jobbig besökare på mat- och fikaställen och frågar och frågar för jag måste vara säker på att det jag ska äta är glutenfritt. Upplever att glutenfritt förväxlas med laktosfritt tex. Fika är det jag tycker är svårast att få till spontant, skumraketer och biskvier är lätt att tröttna på. Hur svårt kan det vara att ha glutenfria produkter i frysen och ta fram vid behov?Jag äter hellre en micrad bulle/muffins/macka än att nöja mig med en slät kopp kaffe om jag är fikasugen. Det är ju alltid trevligt att bli bjuden på mat/fika borta men också lite krångligt ibland. Ska jag fråga vad det ska bjudas på ? Kan jag äta det? Ska jag ta med eget? Pinsamt att på plats till värdfolket säga att det där kan jag inte äta... jaja det är väl bara att informera vid inbjudan och ta ett snack. Evenemang där det ingår fika väljer jag ibland bort just pga fikan men ibland tar jag med tex glutenfritt korvbröd i väskan om jag skulle bli korvsugen...tex när vi åker på speedway. 
Det blev gnälligt men ibland är jag så evinnerligt trött på att inte kunna moffa i mig det ögonen faller på och som ser så gott ut att saliven börjar rinna i foderluckan. 
 
Ett härligt minne från 2012 är när vi är på utflykt med två av barnbarnen då fyra och sex år. Jag hade stödstrumpa på ena benet efter att ha haft en propp. Barnbarnen visste så väl att jag inte kunde äta annat än glutenfritt. Vi fikar  med glutenfria muffins varpå ett av barnen säger: Får du inte ont i benet nu farmor när du äter muffins?? Så omtänksamt! Gulle!! Inte så lätt att ha koll på celiaki eller propp i benet. 
 
Kör väl lite blomsterbilder från veckorna som passerat för att avsluta positivt. Håll till godo med backsippor, gullvivor, liljekonvaljer, pärlhyacinter, lungört och en tulpan.
 
 
 
 
 
 
 
Tack och adjö metspö! 

Kommentera inlägget här :