Då skulle det inte finnas någon ondska

 
"Om alla vore som Jonathan då skulle det inte finnas någon ondska" det är nog mitt absoluta favoritcitat ur Bröderna Lejonhjärta. Alldeles extra blir det när vår älskade Skorpan Lejonhjärta, vårt barnbarn, säger detta. Farmor rörs till tårar varje gång. Sedan kommer klumpen i halsen när det i föreställningen "Stridens dag" sjungs "Törnrosdalens frihetssång". Det är några helt magiska minuter. Undrar hur många gånger jag sett Stridens dag genom åren....mååånga är det i alla fall och fler kommer det att bli.
 
 
Midsommartårtan är uppäten och dagarna rullar på. Imorgon är det 1 juli - kan vi stoppa tiden lite nu? Det går för fort. Solen har varit vänlig att värma oss så det har varit några lata dagar i solstolen och många bad. Idag är det vilodag från vattning och sola och bada. Började dagen med en portion smultron till yoghurten. Mycket smultron blir det hos oss i år det är väl tacken för omplantering och god omvårdnad. I pallkragran växer det bra. Snigeljakt varje kväll är ett stående inslag. Vi har inte många sniglar men de ska döden dö antingen det är en eller tio. Klipp klipp säger saxen. En dahliaplanta har de nästan hunnit mumsa i sig.
 
 
 
 
Dagens planer på bak ställdes in och jag tog ledigt från allt. Det är en förmån man har som glad pensionär. Ny dag imorgon och för den finns det planer.... tjoho!
 
Dagens gladis: Påfyllt i vattentunnorna och inga kannor behöver bäras ikväll.
 
PS Om du vill så googla mitt namn på youtube så hittar du fler filmsnuttar från den där härliga sagovärlden jag så ofta besöker... du vet var!!

Skynda er! På måndag har tåget gått....

Har ni helgen fullplanerad så revidera planeringen och skynda er till Astrid Lindgens Näs!! Sista dagen för utställningen Djur och Odjur är imorgon söndag 27 juni. Helt fantastisk utställning med broderier skapat av 600 personer under förra året. Här kommer ett axplock av broderierna.. hittade hur många favoriter som helst...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Material finns så du kan brodera på plats eller så köper du en broderipåse för 30 kronor att ta med hem. Det finns inga gränser för vad man med hjälp av fantasi och kreativitet kan skapa. Blev sugen på att själv börja brodera men det ringde en klocka i bakhuvudet att det redan finns många planerade projekt att färdigställa...men en lista för kommande projekt är ju bra att ha...
 
ALN (Astrid Lindgrens Näs) är verkligen en ljuvlig oas, här kan du vila i tanken, ladda batterierna och så bara vara. Ensam, tillsammans med barnbarn, nödenolusten eller någon annan så är det lika härligt med ett besök där. Lugnet, de olika miljöerna och växterna, alla färger. Man liksom känner så gott det är för kropp och själ. Utställningarna är sevärda, du hittar dem alla här Så nu vet ni vad ni ska planera in i era sommarkalendrar!
 
 
 
 
 
 
Visst blev du lite lockad? Tänk att Vimmerby blivit en så härlig sommarstad - det får bli dagens gladis😊
 
 
 

Vatten i häcken

Sitter ute på altanen i vårt hemmaparadis och ser rester av nattens regn glittra som pärlor i häcken. Enkel skönhet. I det enkla bor det vackra - visst är det så.
 
 
Jag fick som jag önskade då det kommit lite regn och jag har fått paus från vattenkannebärandet. Men nu saknar jag istället de 30-plusgraderna och det medföljande badandet och hänget vid sjö eller hav. Nåja omväxling är nöjsamt och på köpet blev stryktvätten fixad utan att svetten rann i panna och nacke och som regnet gör nytta kan jag bara vara tacksam. 
 
Paprikaplantorna blommar...
 
 
I komposten har krasse slagit rot....sparade frö förra året och de tar sig visst lite överallt...
 
 
Smultronen har satt fart och jag äter några varje dag...
 
 
Gurkor på gång och de får omvårdnad av humlor på besök...
 
 
 
 
Det är i år bara dillen som inte vill. Har sått på ny plats men det spelar tydligen ingen roll. Förra året hade jag en skog av dill... äsch jag provar att så en ny omgång så får vi se om det ger bättre resultat..
 
 
Min miniäng sköter sig bra och jag hoppas den blir ett smörgåsbord för välkomna insekter...
 
 
I höstas satte jag lite random lökar som jag köpte för halva priset. Ingen småländsk pensionär missar sådana erbjudanden..haha. Nu har en av sorterna kommit i blom och jag har ingen aning om vad sorten heter. Någon som vet? Vackra är de i  alla fall.
 
 
Blomstren i urnorna på både fram- och baksida har blivit riktigt fina. Såå härligt att omge sig med blommor... och ni ser ju vilka färger jag gillar. 
 
 
 
Midsommar ligger framför oss och här blir det en lugn helg. Sillen.. jag den tar vi och skiter i som han sa den gode Alfred om giftermålet med pigan Lina. Ok, jag kan ta en bit matjessill men sedan är det stopp. Det finns godare ätbart att lassa in som tex lammkotletter. Färskpotatis och jordgubbar är ett måste, dock inte tillsammans. Jordgubbar är för alltid varmt förknippade med minnen av min pappa. Han älskade att äta jordgubbar och det arvet vårdar jag ömt. Jordgubbar passar till frukost, lunch, middag och mellanmål och med knäckebröd med messmör på som tillbehör så har man en delikat måltid. Har inte gjort några ansträngningar alls här hemma inför helgen men lite fint blev det allt på hatthyllan... eller vad säger ni? Som äldsta barnbarnet sa för flera år sedan "i vår familj håller vi på Djurgården antingen man vill eller inte". Men man vill... och ni ser ju glädjen när man får en keps av farmor... 
 
 
 
Förutom mumsigt ätande så får det bli bad i helgen, ett besök på Astrid Lindgrens Näs och såklart en tur till Astrid Lindgrens Värld. Kanske en cykeltur skulle passa. Sitter just nu och ser två små hackspettar som mumsar på något för dem gott i grannens träd, så läckert att se. Måste vara ungar så små som de är. Jag har i veckan googlat på resor till Karibien inför kommande vinter, det gäller att vara förbreredd om resande funkar igen efter pandemin, men just nu känns det bara som att jag redan är på världens vackraste plats. Sverige i sommarskrud med miljontals gröna nyanser och blommor i det vilda. Inte mycket som kan konkurrera med det. 
 
"Birk såg sig om i skymningsskogen, och han blev underlig till mods, varför visste han inte. Förstod inte att det han kände nästan som en liten sorg i bröstet, det var bara sommarkvällens skönhet och frid, ingenting annat. "Den här sommarn", sa han och såg på Ronja. "Ja den här sommaren ska jag bära med mig till livets slut det vet jag". 
Ur Ronja Rövardotter av Astrid Lindgren