King Edward, Asterix, Amandine, soffpotatis

Potatis finns det många sorter av. Idag är det soffpotatisens dag och det passar ju alldeles utmärkt till det väder som är idag. Med 1500 meter avklarade i simhallen så ska jag nu inträda i soffpotatisstadiet resten av dagen. Kroppen har fått sig en skön genomkörare och på resten av den icke nerskrivna att-göra-lista står det se på tv, läsa, tända ljus, en pläd över hela mig och eventuellt att det kan bli en liten tupplur. Visst låter det väl härligt? Bra dag som började med vinterfrukost, därefter motion och nu slött och slappt som avslutning... jaja det är många timmar kvar till nattsömnen som brukar infinna sig runt 02.00.
 
Hösten rullar in rejält. Sedan en tid är jordgubbsfrukostarnas tid förbi och nu är det gröt på tallriken till frukost. Gott, billigt och nyttigt. Rena rama smålandsfrukosten.
 
 
Ännu finns det lite kvar i trädgården att ta vara på. Spetspaprika till exempel som blir rödare för varje dag sedan jag tog in dem. De får nog slinka ner i lammgrytan som ska göras i helgen.
 
 
Luktärterna har levererat långt över förväntan i år. Plockade in ny bukett igår och mer blommor är på gång.
 
 
Helt enligt naturens egen ordning så har rönnbären mognat under september. Vi har ingen rönn i närheten men såg en fantastiskt fin rönn i helgen vid besök hos ena sonen med familj. Strålande sol, klarblå himmel, mängder av orange bär. Så vackert. Kolla här:
 
 
 
 
 
 
Med så mycket rönnbär kommer det bli fylleparty för sidensvansarna som gärna äter rönnbär, även jästa bär.  
Bondepraktikan säger att om det är mycket rönnbär blir det en sträng vinter. Forskningen säger att det finns inget sånt samband. Däremot är mycket rönnbär ett tecken på hur förra sommaren varit enligt Ulf Sperens, botaniker vid Umeå universitet som forskat på rönnens reproduktion. Hur som haver så är Bondepraktikans utsagor en del av årshjulet och ett traditionellt sätt att spå väder. Idag har vi förfinade metoder att spå väder men fortfarande används en del spådomar från Bondepraktikan. Så nu återstår att se om det blir en sträng vinter. Inte mig emot, lika mycket som jag älskar sol och värme så tycker jag om snö och kyla. Men först ska vi igenom den påbörjade hösten. Löven ska bli gula, bruna, röda och orange och dala ner till marken. Honungsrosen ska planteras, tulpanlökarna ska i jorden, blomfrö ska samlas in och pelargonerna ska plockas in för vinterförvaring. Ja de ska få en chans bestämde jag nyss. 
 
Dags för middag och dagen till ära blir det soffpotatis (minimalt med arbete) på tallriken. Det måste väl vara ett bra namn på pommes i airfryern...och så lite körv te dä. Är det soffpotatisens dag så lever vi efter det. Bli för all del inte oroliga det blir grönsaker på tallriken också.... 

Kommentera inlägget här :