Några korvören i en låda

Precis så var det, några korvören i en metallåda tillhörande Sparbanken. Är du också i så mogen ålder att du varit med om att spara pengar i skolan? Minns du lådan det sparades i? Ett fack för varje elev. Bilden nedan tog jag för några år sedan på en utflykt tillsammans med Astrid Lindgren Sällskapet då vi besökte ett litet museum.
 
Blev påmind om skolsparandet när en kartong togs ner från vinden och jag hittade boken med information om sparandet i skolan:
 
 
 
Varje gång man sparade fick man ett klistermärke att sätta in i boken:
 
Det är roligt att spara... Hur roligt var det för de elever som inte hade någon slant med sig att spara vid de tillfällen detta gjordes i skolan? Jämförde vi med varandra hur många 2-, 5-, 10- och 25-öringar vi hade med oss? För det var väl på den nivån sparandet höll sig?  Som jag minns det gick vi fram en och en till katedern där fröken satt och skrev upp hur mycket vi sparade och såg till att de fattiga örena lades i rätt fack. Kommer inte ihåg hur ofta vi sparade men en grov gissning är en gång per månad så det kan inte ha blivit några stora summor som sedan sattes in på banken. Sparbanksreklam var tydligen ok i skolan på 60-talet och sedan dess kommer väl alla ihåg sparbankseken. Undrar om det var tvingande att ha detta sparande som en del av skolan eller om det var frivilligt för varje skola? Kommer du ihåg hur det var? Var detta en landsbygdsföreteelse eller fick också elever i städerna vara med om detta skolsparande? 
Nej, det är inte fel att lära sig hantera pengar eller att spara till något man önskar, vill ha eller behöver. Men på detta sätt i skolan får jag nästan ont i magen av efteråt med tanke på utsatthet och mobbning.  Allt var inte bättre förr. 

Kommentera inlägget här :