Barnbarn, bakning och coronabubbla...

2021 spurtar och snart går vi med förväntan om ett gott år in i 2022. Men hur var 2021? Vad blev det av året då vi levde stor del av tiden i coronabubblan (ett av årets nyord)? Känns som året rullat på i rasande fart men vad blev det för innehåll? Precis som alla andra år har det varit ett varierat år med allt från det lätta, roliga till dagar med oro och funderingar. Så som livet är. På något sätt är det en annan lunk i vardagen än det var före pandemin och ändå har året rullat på fort. Försiktighet i umgänge även detta år har lett till uppskjutna födelsedagsfirande av vuxna som fyllt jämnt, både förra året och i år, och det känns lite skäms på det. Ganska mycket skäms faktiskt. Ska åtgärdas 2022. Absolut. 
 
En återkommande aktivitet under året har varit bakning. Inget köpebröd i detta hus förutom lite glutenfritt bröd till mig. Bullar, kakor och bröd i ansenlig mängd har fyllt frysen och många magar i min närhet. Undrar hur många kilo mjöl jag bakat upp under året... bara till julbaket gick det åt 18 kilo. Tårtor har det blivit några stycken och barnbarnet som fyller sex år i mars har redan lagt beställning på tårta till den dagen..
Här kommer en liten bakkavalkad från 2021:
 
 
 
 
 
 
 
 
Ett uppskattat inslag inder året var den godissushi jag fixade - det måste jag göra om...
 
 
Förra årets två dagar i Astrid Lindgrens Värld blev i år betydligt fler, om jag minns rätt så var det ca 35 dagar. Såklart ville vi vara där och kolla på näst äldsta barnbarnet som spelat Skorpan Lejonhjärta. Vi satt troget på publikplats både i Körsbärs- och Törnrosdalen och njöt lika mycket varje gång, ja tom den regnigaste av alla dagar i sommar satt vi där. Tröttnar aldrig på att vara i denna fantastiska park och ja, jag har sett alla föreställningar parken bjudit på. Självklart. Underbara berättelser, underbara skådespelare både barn och vuxna och musiken, sångerna - ja allt går rakt in i hjärtat. Medges också att visst är det speciellt att få se sitt barnbarn i en av rollerna, då klappar farmorshjärtat lite extra. Mycket extra 😍
 
 
Vet inte om det är åldern som gör det men jag har njutit av alla årstider och det finns skönhet i dem alla. Soliga kalla vinterdagar likväl som sommar med rik växtlighet och grönska, vårens hopp om ljusare tider och hösten när vi förbereder oss för mörker och mer tid inomhus - visst är det härligt?
 
 
 
 
 
Kan längta lite extra tills benen får lite färg igen istället för att vara torra och bleka som nu...
 
 
Bläddrade bland alla foto från året och blev påmind om att vi
  • firat barnbarnen som fyllt 1,5,12,13 och 15 år. Tiden går..
  • varit på Ölands skördefest 
  • firat ett av syskonbarnens student
  • faktiskt varit på ett evenemang i Linköping, i december, med Fredrik Lindström
  • odlat och skördat både blommor och grönsaker
  • har firat min 65-årsdag med fina dagar i Göteborg, nu är jag en wedig pensionär..
  • har varit på yngsta barnbarnets dop
  • såklart har solat och badat
  • har firat vår 42:a bröllopsdag och 47 år tlllsammans
  • har varit på spökfest ... håret skiftar fortfarande lite grönt...
 
 
Tomten kom också och på julafton körde vi Bäst i test. Vinnaren belönades med en fin (haha) statyett av testledaren (jag). 
 
 
 
I ett av testen fick de tävlande rita porträtt av mig och jag gillar resultatet. Underbara teckningar. 
 
 
2021 - ett år precis som vanligt men ändå inte. Pandemin sätter spår och kommer fortsätta göra länge än. Jag längtar efter sol och bad i Karibien. Jag tittar på foto, minns och googlar på resor och drömmer om lååånga bad och många timmar i solstolen men det får stanna vid att drömma och att längta. 
Undrar om biljetter till teatrar och konserter som köptes 2019 ska komma till användning 2022? Hoppas, hoppas... 
Snart är det dags att planera för trädgård 2022, vad ska jag så, vilka blommor vill jag ha att plocka in buketter av? Dahlior, zinnia och luktärter är givet men vad mer? Squash, grönkål, tomater, sockerärtor, gurka och kanske kan jag lyckas med physalis? Blir nog bra - får göra lite skisser och planeringslistor...
Barnbarnen hoppas jag fortsatt få njuta av, bakning kommer prägla också 2022 men den där coronabubblan vore skönt att få kliva ur. Eller vad säger du?
 
Ett nyårslöfte är något som tas det ena året och bryts det andra - Anonym
 
En optimist stannar uppe till midnatt för att invänta det nya året. En pessimist stannar uppe för att vara säker på att det gamla året tar slut - Bill Vaughn
 
Må alla dina bekymmer vara lika länge som dina nyårslöften - Joey Adams
 

Dan före...

Dan före doppareda´n. Julbadet klarade jag av igår med simning i Gullringens simhall så nu är jag ren (utan horn). Skinkan är griljerad och avsmakad, picklad rödkålssallad står på svalning, gröten är klar och jag kommer sitta och rulla tummarna resten av dagen. Haha...jag hittar väl på något att göra...har lite planer på en överraskning..
 
Snön faller lite lätt och kunde jag trycka på en knapp för att öka mängden skulle jag göra det. Jaja, jag vet att goda vännen S protesterar nu men visst är det vackert när det är vintervitt?!  
Förra veckan gjorde jag ju ett pepparkakshus tillsammans med bästa 5-åringen och eftersom det fanns lite deg kvar så gjorde jag ett litet hus till oss också. Ett litet och väldigt enkelt, jag iddes inte rita nån ny mall. Men det får duga som det är. Med detta hus vill jag önska er alla en riktigt GOD JUL!
 
 
Till alla er som varit så snälla och skickat julkort till mig/oss säger jag stort tack! Det är ändå roligt att få riktig post så till nästa år får jag väl ta upp traditionen igen att skriva julkort. 
 
En del tomtar har jag tagit fram men det är många som snällt får ligga kvar i träsoffan under locket och vila. 
 
 
 
 
 
 
Vi har ju sedan många år ingen gran ...det var nästan sant.. en liten rumsgran i kruka räcker så bra för oss. 
 
 
 
Slö, slapp och likgiltig blir dagens motto.. nåja kanske inte likgiltig... Önskar Dig en fin julhelg och stoppa i dig lite goda kalorier och njut. Ansjoviskris är det inte här så imorgon gör jag Jansson precis som alltid på själva julafton. Stora julkramen till dig - digital och med avstånd 💖
 
 

18 kg senare...

Nej, det handlar inte om min vikt, varken upp eller ner. Julbaket är klart. 18 kg mjöl och 16 paket jäst  tillsammans med många andra ingredienser är förvandlat till bröd, bullar, skorpor och kakor. Det har tagit några dagar men nu är hushållsassistenen och matberedaren undanpackade i nedersta lådan i köket för i år och kommer väl fram om 2-3 månader igen. Det är verkligen en skön och avkopplande syssla att baka och doften som baket lämnar efter sig är så härlig. 
 
Tillsammans med 5-åringen har ett pepparkshus färdigställts. Till det köper jag färdig deg eftersom jag aldrig bakar pepparkakor. Hur som haver vilken lycka det är att göra pepparkakshus tillsammans med bästa fem-åringen. Hon kavlade och tog ut bitar men framförallt så var det hon som dekorerade huset, eller ja, ladugården då som det faktiskt är. Vilket tålamod och vilket sinne för att dekorera vackert. Så noggrann och så uthållig. Jag hjälpte till att klicka ut kristyr när hon sagt var det skulle vara. Använde kristyr som lim till dekorationerna men själva huset satte jag ihop med smält (bränt) socker och det är inget man låter ett barn göra. En underbar förmiddag med en av de bästa och så här blev resultatet, ni ser väl kossorna, traktorerna, hundarna, fåret, snögubben, granarna och katterna på ladugårdstaket?
 
 
 
 
 
Yngsta barnbarnet har fyllt ett år och vad passade bättre än att baka en Olof-tårta till vår fina goa Olof? Den blev riktigt god med chokladbottnar, hallonmousse, marängsmörkräm och täckt med sockerpasta.
 
 
 Nu är det bara städning och lite matinköp kvar innan vi tar jul. Julklapparna till barnbarnen är inslagna och Bäst i test- lekar är planerade. Gröten ska kokas och skinkan griljeras och provsmakas på torsdagkväll. Hivar väl fram lite tomtar på onsdag men det får räcka med att pynta på nedre plan, det är där vi kommer befinna oss i vaket och förmodligen proppmätt tillstånd.
 
Det är många år sedan vi tog in gran och därmed har vår fina tomte Linus blivit stående i garderoben. Han hade tröttnat på att vara där och har nu flyttat till  5-åringen istället och där får han det bra frånsett att han blir lite attackerad av 1-åringen. Linus har bott hos oss i mer än 30 år och vi har fått honom av en god vän som stickat honom. Visst är han fin? 
 
 
Nu återstår en slapp kväll i tv-soffan och nåt gott ska väl laddas in i foderluckan om en stund. Men jag ska göra vad jag kan för att inte gå lös på de chokladdoppade nougatbollarna jag gjorde förut idag. Är lite imponerad av mig själv att jag inte provsmakade någon när jag  gjorde dem. 
Vill du göra dem så hittar du receptet här
 
 
Önskar dig ett skönt slut på veckan, håll avstånd och var rädd om dig 🤗