Fullmåne OCH jetlag

Fullmåne och jetlag på samma vecka, det kan bara bli skit av det. Natten som gick var jag vaken 02.30-06.00 vilket var helt värdelöst. Ingen vettig ordning på natt och dag än och nu har vi snart varit hemma en vecka. Jaja vi kan skylla oss själva som åker bort men det var klumpigt att passa in hemkomsten med fullmåne. Nu blir det gnäll i detta inlägg... Du behöver inte läsa... varning är utfärdad...
 
Hu vad många tankar som hinner passera när man ligger vaken. Jag fastnade på glutenfri kost och resan vi varit på. Kände att jag verkligen hatar att ha celiaki och allt detta krångel med vad jag kan äta och inte äta. Okunskapen hos restauranger och kaféer där man inte har koll på laktosintolerans kontra glutenintolerans. Å andra sidan är det bra att en del verkligen har koll. I Solvang stannade vi för fika/lunch och gick till ett känt danskt fik. Där hittade jag några kakor med skylten Glutenfree. Yes, äntligen lite fikabröd till mig och sprittande glädje i kroppastollen. Det blir vår tur att beställa och jag säger två kaffe, pekar på ett wienerbröd och sedan ska jag ha en glutenfri kaka och gör mig beredd att peka ut vilken. Då frågar killen om jag har celiaki? Ja det har jag. Då kan du inte äta dessa. What? Kontamineringsrisk. Bra att han hade koll. Men sååå besviken jag blev, ungefär som ett litet barn som blir fråntagen en present det nyss fått. Löjligt kan tyckas. Det blev en kopp kaffe medan nödenolusten mumsade i sig sitt wienerbröd (vilket jag absolut inte missunnade honom). 
 
Det är begränsande att ha celiaki. Jag väljer bort aktiviteter att gå på för det är så trist att inte kunna äta det som bjuds. Ska jag ta med eget? Ska jag ringa och kolla om det finns glutenfritt alternativ? Kan jag lita på informationen om vad som är glutenfritt? Hemma är det inga problem med maten och uttbudet har blivit bättre och bättre och det mesta finns att köpa. Det som är trist är att det sällan funkar med spontanfika och jag kan verkligen längta efter att sätta tänderna i en vanlig bulle. Skumraketer och chokladbiskvier i all ära men inte ens det finns på alla fik. På resan åt jag sallad efter sallad efter sallad för att vara på säkra sidan och inte bli sjuk. Nyttigt, ja men så trist att inte kunna välja. Hur svårt kan det vara att fixa en glutenfri macka/sandwich? 
 
Men nu är jag hemma och nu ska jag festa i helgen. Nu ska jag ersätta alla nyttigheter med hembakat. Det ska bli både princesstårta och toscatårta och jag ska ta stora bitar av båda två och jag ska njuta av varje tugga. Varje tugga!
 
 
 
Nu får det vara slut på gnäll... men vet ni vad? Vi åt soppa till middag idag och jag sörplade bara för att det var en skitdag och för att jag kunde. Nödenolusten sa: Nu skulle Julia höra dig. Men det gjorde hon inte. Barnsligt men skönt att vara lite gnällig och trotsig ibland. Häpp!
 
Har inte sovit på dagen idag så nu hoppas jag på bättre sömn kommande natt och jag ska inte vara gnällig imorgon, jag lovar.. trots att det står städning på schemat....

Lyxhotell i långa rader

Lyxhotell fanns det gott om i Las Vegas och längs Las Vegas Boulevard finns det ca 125000 rum att checka in på. Vi bodde på Luxor hotel och sedan var vi och kollade in ett par andra hotell lite extra mycket. Ett av dem var Bellagio med en fantastiskt fin lobby med ett innertak dekorerat med tunna färgglada blommor i glas. Intrycket förstärktes med mängder av arrangemang med färska blommor. Nu var det höstfärger på blommorna vilket inte är mina favvofärger men vackert var det. Skulle ha varit kul att se hur det ser ut på våren men det kommer jag inte att få se. Två nätter i Las Vegas är fullt tillräckligt för mig. 
 
Inte nog med blommor, inne på Bellagio fanns det en chokladfontän från golv till tak. Inglasad - så det fanns ingen chans till provsmakning. Casino fanns det också såklart. Enarmade banditer och spelmaskiner av alla de slag i långa banor. Vi provspelade inte. Det är sorgligt att se alla som spelar timme efter timme med en förhoppning om den stora vinsten. Lycksökare som kommer till Las Vegas och har med sig allt de äger och spelar för att "rädda sitt och familjens liv/ekonomi" men som slutar med totalkrasch och en plats i hotellets bårhus. Man klarar inte av att åka hem totalt utblottad. Ja, så finns det de som spelar för spänningens skull och som det inte spelar någon roll för om de förlorar för de har ändå helt obegränsat med resurser och kan spela bort miljoner utan att det tär på kassan. Las Vegas skriker pengar, pengar, pengar blandat med sex, droger och alkohol. Sorgligt. En helt crazy stad.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Till sist det finaste som Bellagio hade. Ett underbart spel med vatten och musik. Olika låtar och olika vattenspel varje gång. Håll till godo med det jag filmade: Och det var allt för denna gången...

1191 bilder senare

Japp 1191 bilder efter en första utrensning. Plus ett antal filmsnuttar. Det är summan av två veckor och 400 mil i Californien, Nevada och Arizona. Så mycket intryck som det kommer att ta lång tid att smälta.Nu kämpar vi på med tidsomställningen och  försöker få rätsida på när det är natt respektive dag. 9 timmars skillnad märks. Men det är värt resan såklart. Los Angeles, San Fransisco, Highway1, Route 66, Yosemite, Grand Canyon, Flagstaff, Palm Springs plus allt annat vi sett och upplevt. Öken, öken, öken i timmar, åka kabelvagn, ett helt galet Las Vegas, Alcatraz... kan rabbla i det oändliga.... det får bli fler inlägg om resan. Något smolk i bägaren då? Ja det var inte lätt att hitta glutenfritt att äta och på de två veckorna åt jag bröd till frukost endast tre dagar!! Men så goda sallader jag ätit med riktigt goda vinegrettedressingar till. Hittade glutenfri pizza .. men det går inte att köpa en pizza som är så stor att den räcker till 4 personer. Salladerna var också stora så de räckte till 2 personer. Ja, vad är inte stort i USA? Hotellet vi bodde på i Las Vegas var bara medelstort med sina 4500 rum. 
Den klart största upplevelsen alla kategorier var nationalparken Yosemite trots att vattenfallen var torra. Säkert en annan upplevelse på våren. Men det räckte så gott med den upplevelse vi fick, så mäktigt och vackert så man nästan tappar andan. 
 
Här kommer några smakprov från de 1191 fotona...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
To be continued...