Avsked utan förvarning

Jag stod i kö till en konsert som snart skulle börja. Bredvid på golvet satt det några personer med kuvert i handen. Vi småpratade med varandra så där som gör ibland när man inte känner varandra men inte klarar av tystnaden. Det blev prat om böcker. Helt plötsligt säger en av personerna på golvet att nästa vecka stänger Å sin bokavdelning. Va? utbrister jag det är inte möjligt. Jodå och du är uppsagd från och med imorgon. Å behöver inte längre någon bokhandelsansvarig. Jag fick kuvertet med den skriftliga uppsägningen. Så surt, så här kan det inte få gå till. Jag kan säga att det var väldigt skönt att vakna och fatta att det var en dröm. Kände mig lite förvirrad ett tag, men kunde sedan ta det lugnt och fortsätta njuta av en skön pensionärsmorgon med läsningföre frukost..och jag bryr mig inte om att fundera på tolkningar av drömmen.. det är ett passerat stadium att vara anställd och hantera personalfrågor.  
 
Apropå böcker och läsning som jag skrev om för ett tag sedan... Hur väljer du bok att sätta ögonen i eller låna öronen till för dig som är en lyssnare?
 
 
Väljer du
  • efter omslag
  • prisbelönta författare
  • efter rekommendationer från någon vän
  • läser recensioner och kritik
  • kollar på topplistor
  • efter ämne
  • från någon bokklubbstidning
  • helt random tex blundar och tar en bok i hyllan hemma eller i bokhandeln
  • läser du på bara på svenska eller blandar du språk tex engelska, spanska...
  • roman, fakta, fiktion, thriller, prosa...
Det jag läser är ganska blandat och hur jag väljer bok varierar stort. Visst kan jag lockas av ett omslag men jag läser alltid baksidan för att se om boken känns intressant. Det tog många år innan jag läste deckare/thrillers för att sedan frossa i såna böcker. Antalet faktaböcker inom pedagogik/psykologi har lämnat för gott.. nja, nästan helt i alla fall. Böcker på vänt nu är:
  • att läsa färdigt Jan Guillous serie Det stora århundradet
  • två böcker av Anders Hansen
  • Saltkråkan (står på min bucketlist) 
  • plus en hel drös annat....
och så hoppas jag få läsa för 3-åringen om ett par dagar. Det är en underbar läsupplevelse som  bjuder på mycket prat, både frågor och funderingar, utöver texten i böckerna. 
 
Allt stort som skedde i världen skedde först i någon människas fantasi.
Astrid Lindgren
 

Tack envishet!

Envishet kan vara både bra och dåligt men kanske mest positivt. I alla fall när jag får ett ryck och drar igång olika projekt. Kanske håller inte alltid nödenolusten  med. Kommer att tänka på en lördagkväll nån gång innan midnatt på 80-talet då jag fick för mig att nu ska svärmors gamla hörnskåp som står i förrådet in i huset. Nu direkt! Ber om hjälp (tjatar) och till slut får jag bärhjälp dock med en djup suck och visst mått av irritation och kommentaren "du är unik, det finns ingen mer i hela världen som får såna här idéer så här dags en lördag".  Envis och unik, me like! 
 
Envisheten hjälper till att skapa ordning och reda. I måndags plockade jag fram alla kvarvarande (gjorde en utrensning för några år sedan) cd-skivor cirka 150 st, och snart har jag lyssnat igenom alla... eller i alla fall lyssnat på intro på alla låtar. De låtar som faller mig i smaken lägger jag in på Spotify. Det blir en mix av i princip allt utom dansband och jazz, äger inga cd med de musikslagen. 
 
 
Mycket gamla låtar blir det då inga nya cd köpts de senaste åren. Det finns ju hur mycket bra musik som helst och jag är så kass på låttitlar så det är nödvändigt att  lyssna på intro för att inte missa någon bra låt. Ibland när jag fått tag i en cd som vid första ögonkastet känns som tummen ner så får jag tanken att jag hoppar över att lyssna på den. Men nej, inget fusk här inte. Envisheten hjälper till så att alla låtintro blir lyssnade på. Är jag tveksam blir det längre lyssnande. Jag har några godingar kvar att ta tag i: en dubbelcd med 36 svenska klassiker från1990-1994, tre cd med Absolute svenska klassiker med dom största svenska artisterna, 3 cd med 70-talets största låtar och en box med 8 cd Greatest hits of the 80`s. Gissa om det kommer att dyka upp minnen från tider som gått och nu är historia. Mest trevliga, roliga och kärleksfulla minnen är det jag hoppas på. Det blir några hundra låtar på mixlistan, en jullista är klar och jag ska avsluta lyssnandet med en no stress-lista med avslappningsmusik och klassisk musik. Blir finemang. 
 
Musik - sköljer bort dammet från vardagen.
Musik -bör finnas i varje hem utom i grannlägenheten.
                                        Ivar Wallensteen
 
Musik ger själ till universum, den ger sinnet vingar, fantasin flykt, allvaret charm. Den ger glädje och liv till allt.
                     Platon 
 
Musik och rytm hittar sin egen väg in till själens hemliga skrymslen.
                 Platon

Jag fastnade... ett återfall?

Bläddrade runt i tv-kanalerna förut idag och fastnade på Kunskapskanalen. Blev sittandes och tittade på UR Samtiden Förskolesummit 2019, utbildningsförvaltningen i Stockholms konferens för och om förskolan inspelad i juni i år.  Lyssnade bl a på Pia Williams och Sonja Sheridan  - forskare jag lyssnat på IRL och lärt mig mycket av. Så intressant om undervisningsbegreppet i förskolan och hur det relaterar till kvalitet i förskolan och till villkor för barns lärande. Bland annat pratade man om oilka kulturer i förskolan där man å ena sidan erbjuder en massa aktiviteter och i efterhand tittar på "vad man fick med av läroplanen och vad det blev för lärande" och där man å andra sidan medvetet planerar för lärande från början. Vilken kultur som sedan kunde tillmätas en högre kvalité är lätt att förstå....  På slutet kollade jag på ett panelsamtal med rubriken Hur påverkar den nya läroplanen förskolan? Härligt att höra Karin Alnervik prata om tiden före första läroplanen och att vi gjorde mycket bra i förskolan redan då - dock utan att riktigt vara medvetna om vad det var som var bra.  
 
 
Så många härliga minnen som dykt upp innanför pannbenet idag. Många saker som jag tillsammans med andra varit med om att göra bra för barnen i förskolan, planeringar och diskussioner, reflektioner "hur går vi vidare" och ett och annat positivt ord från föräldrar. Kommer särskilt ihåg en vernissage vi hade en gång på 80-talet där en förälder kommenterade efteråt "så roligt att ta del av detta och höra er berätta hur målmedvetet ni arbetat med barnen". Såna minnen mår man bra av. Inte sedan jag slutade jobba har jag läst särskilt mycket om förskolan, inget alls faktiskt. Men idag blev det återfall och tänk vilken fantastisk möjlighet förskolan är. Kan rekommendera dig som är intresserad av eller jobbar i förskolan att kolla in UR Samtiden förskolesummit 2019.  Hade jag idag varit rektor med ansvar för några förskolor så kan jag lova att delar av denna summit hade varit given på utvecklingsdagar....  Nåja dagens återfall var väl ett av de bättre återfallen man kan få som erfaren förskollärare och förskolechef/rektor....
 
Mera tv blev det nu på kvällskanten då jag kollade in Babel som handlade om de senaste nobelpristagarna i litteratur. Fick då idén att "läsa minst en bok" av varje pristgare genom åren.. det blir en lååååång punkt på min bucketlist. Får börja med att googla och upprätta en  lista och pricka av redan lästa pristagare. Läsning kräver en skön plats att sitta eller ligga på med boken framför näsan. Min läshörna har varit ett roligt inslag på Babel, finns på SvtPlay om du inte sett dem. På sommaren är bästa läsplatsen i soffan på altanen eller i en solstol vid sjön. Extra intensiv brukar läsningen bli på sol- och badresor då blöttläggning i havet varvas med en bok om dagen. Det är bästa avkopplingen alla kategorier. Under den delen av året då läsning sker inomhus är detta min bästa läshörna:
 
 
Hur ser din bästa läshörna ut? Hur väljer du vilka böcker du läser... to be continued....