Bättring krävs

Ett helt år har om några timmar passerat och jag har inte varit i Stockholm en enda gång under 2018. Skandal om jag får tycka till själv och bättring krävs. Ett besök var planerat i maj men då var jag hemma i sjuksängen. Året har bara rullat på utan Stockholm, men som tur är så har söstrera mina varit i Småland. Men nu får nu huka er, 2019 ska det bli ett antal besök i huvudstaden. Huka er syrror jag är på G. 
 
 
Igår satt jag och bläddrade igenom alla foton i mobilen och ställde mig då frågan: Har jag bara, förutom att vara hemma, på Jamaica och i USA, tillbringat hela 2018 i Mattisborgen i Astrid Lindgrens Värld? Bilder därifrån dominerade helt utbudet av foton. Finfina bilder och massor av filmsnuttar. MIndre än fem månader kvar till ALV slår upp portarna igen. Heja! 
 
2018 blev ett år då jag tog det stora klivet från arbetsliv till pensionärsliv. Slutadei juni men har under hösten hoppat in lite extra på det jobb jag lämnade. En vecka in i december lämnade jag ifrån mig passerkort och nyckel och alla konton är nu avslutade. Extratimmarna blev en bra utskolning. Kan nog inte hålla mig ifrån att hålla koll genom att läsa protokoll från nämndssammanträdena som kommer... men det blir utan vara delaktig i skrivelser, diskussioner eller beslut. 
 
2018 har som alla andra år bjudit på både ris och ros som väl alla år gör. Inför 2019 finns det mycket att se fram emot och i mångt och mycket blir året vad man gör det till. Ta vara på det lilla likaväl som genomföra lite större planerade inslag kommer att vara viktigt. Projekt städa och röja i skåp och lådor, umgås med de bästa, göra ingenting alls eller göra det som man (jag) just då får lust till är inte så dumt att se fram emot. 2019 måste bli året då jag klarar Slitshultsbacken hela vägen upp på cykel - 2018 cyklade jag inte en enda gång dit. Det måste ha berott på värmen och all tid som jag låg i blöt i någon varm sjö, käkade melon och tog några simtag då och då. Underbart .. jag har redan börjat kolla efter ny bikini... Nåja, en sak i taget och nu till köket för att fixa trerätters till kvällen. 
 
Önskar er alla ett gott slut på 2018 och att 2019 blir ett år att tycka om och trivas bra med. 
 
 

God Jul och Gott Nytt År

Hujedamej vad fort dagarna går ... om ett par dagar brakar det stora ätandet igång. Så gott det ska bli med skinka med senap, janssons frestelse lagad på julafton, ädelost (mycket stor bit), omelett med räkstuvning och en stor portion rödbetssallad. Sillbitarna kommer jag inte konkurera om, jag ställer bara fram burkarna på bordet. 
 
Ja, det mesta blir som vanligt, Kalle Anka är inget jag bryr mig om och har inte gjort på många många år, tomten dyker väl upp och till paketleken har jag köpt saker jag kan tänka mig att vinna själv 😜 och såklart kommer jag att se till att det blir lite lekar lekta och alla älskar det (två fingrar i kors), hihi....
 
Som de flesta av er redan vet så skickar jag (vi) inga julkort längre, vår tradition är ett bidrag till Cancerfonden men såklart önskar vi er alla fina sköna juldagar och att dagarna blir som ni själva vill.  
 
 
God Jul & Gott Nytt År!
 

Årets pepparkakshus är klart!

Det tog lite tid men med experthjälp i köket gick det vägen:
 
 
 
Har gjort en mall efter ett foto av borgen. Det blev ett antal bitar och inte helt rätt proportioner, det högra huset blev lite för högt så tornet bakom syns knappt. Spelar roll? Nej. Två av de bästa har varit här och vi har hjälpts åt. Sätta ihop det borgen, ja det fick jag göra själv. Nödenolusten har också varit med på ett hörn:
 
Nu är allt bränt socker borta...
 
Lite arbetsbilder:
 
 
 
 
Lite arbete filmades:
 
Härligt att göra saker tillsammans. Första beslutet vi tog var att inte göra sprickan i borgen... men vem vet vad som kan hända till julen 2019?? Mallen finns kvar och jag kan sälja den dyrt om någonmer är sugen på att göra Mattisborgen😜 Att smälta socker och foga med är bäst. Jag provade det lim som finns att köpa och som går att äta men nej, jag gillade det inte mer än till några små dekorationer. Bränt socker brukar inte vara något bekymmer när det är dags att krossa bygget och äta det med bränt socker, kristyr och damm. 
Nu blir det inget bakat här på länge, pepparkakshus klart och extrafrysen i förrådet är full med bullar, kakor och limpor. Kommer nog att räcka 2-3 månader, kanske mer eftersom det behövs ett besök ut i kylan och in i förrådet för att hämta in brödet.
Nu tar vi kväller här framför tv:n.. och kanhända slinker det in en eller annan nygjord köttbulle i munnen när de ska frysas in om en stund... Ha de gott!