Halv åtta hos mig

Ja, eller halv fyra för att vara korrekt. Tvårätters fick det bli idag. Äpplen och squash från Eskilstuna bidrog till det goda som jag lagat idag. Squashen ingår i morgondagens middag som är klar redan nu. Jag har provsmakat (och sedan plattat till så inte hålet syns att någon tjuvätit) och såå gott med pastapenne, squash, rödlök, tomater, spenat, tomatås, halloumi 😋 och riven mozzarella. Här finns receptet  Gratinerad halloumipasta om ni blir sugna. Vi äter mer och mer vegetariskt och tycker det är riktigt gott och det finns ju hur många recept som helst. Jag brukar kolla vad som finns i kylen och googlar sedan på recept och det finns alltid något som jag fastnar för.
 
Får jag fresta era smaklökar:
 
Dagens tvårätters bestod av fransk fisksoppa också det ett googlat recept. Men efterrätten gjordes av gammal vana. Bästa sortens äppelkaka i mitt tycke. Äpple, kanel, lite socker med betoning på lite, ströbröd och lite smör och så skjuts in i ugnen. Vaniljsås till såklart. Ibland blir det äppelkaka med vaniljsås och ibland blir det vaniljsås  med äppelkaka på tallriken. Allt beror på tillgången.  Och allt jag fixat idag är såklart glutenfritt det var bara pastan och ströbrödet som behövde bytas till glutenfritt. Den trefärgade pastapennen var superbra så den blir att köpa fler gånger. 
 
 
 
Annars då? Jo, höstförberedelserna är påbörjade... dynorna till hörnsoffan och solsängen är inplockade... planering av vilka växter som ska bort är klar = det är bestämt var nya trädgårdskomposten ska placeras. Den blir granne med varmkomposten. Dahlior ska snart tas upp och sparas till nästa år. Planerar att en av pallkragarna helt ska fyllas med dahlior nästa år. Olika sorter i en pyttipannarabatt. Ser det framför mig redan...
 
Fortfarande finns det av sommarens/höstens blommor att ta in och njuta av  - det räcker så gott med lite för att det ska vara vackert... 
 
 
 

Den som avlat ett barn, skrivit en bok och planterat ett träd har inte levt förgäves  //Kinesiskt ordspråk .. då är det bara den där boken som är kvar då...

Nostalgi i djup tallrik

Fick ett ryck idag och kokade kräm. Äppelkräm utan tillsatt socker. När i hundan åt jag kräm senast och ännu mer när i hundan kokte jag kräm senast? Men, men jag har hört att pensionärer gillar kräm.. så jag gillar läget. Undrar om sönerna kommer ihåg att de ibland fick kräm att äta när 80-talet var ungt? Uppvuxen med kräm så fanns det på menyn när vi satte bo. Jordgubbs-, äppel-, krusbär-, körsbärskräm eller vilka bär eller frukter man vill, allt funkar till kräm.  I förskolan (nej det hette inte förskola då - dagis/daghem var det muntliga bruket) fick vi ananaskräm, söt, seg och god . Barnen åt med god aptit. Antar att det aldrig serveras kräm i nutidens förskolor. Att koka kräm på jordgubbar är ju inte klokt när man kan äta färska jordgubbar till frukost, lunch och middag. Ok, om man kokar kräm på frysta gubbar när snön yr utanför fönstret, det kan väl gå an. 
 
 
 
 
Summa summarum så blir mittfredagsmys en tallrik med äppelkräm och iskall mjölk till det. 

Kökstjänst idag

Sätter mig nöjd i soffan ikväll efter en dag i köket. Pizza och pannkakor till de studiedagslediga barnen vilket jag gärna fixade med. Resten av kökstjänsten har handlat om gurkor. Underbart att få gurkor, squash och äpplen levererade från Ramshammar, Eskilstuna. Tusen tack Inga-May!! 
 
 
Skivat och klart och i burkar i kylen nu. Bara att vänta cirka en vecka på provsmakning. Finns en uppenbar risk att det då blir stora racet med mackor med leverpastej och gurka. Blir spännande att smaka då jag avvek från mitt gamla recept och det fick bli en mix av det och lite nytt. Mindre socker än gamla receptet känns bra.
 
 
Imorgon får jag ta mig an äpplena. Lite mos till gröten skulle sitta fint.
 
 
Havregrynsgröt med äpplemos är en bra frukost när färska jordgubbar och fil inte är aktuellt. Ja och så varvar vi med kokt ägg då och då.  Frukosten är nog den bästa måltiden.. när man slipper äta den i ottan och med tidspress. Det behöver man inte som pensionär. Jag väljer tid efter dag och humör. Toppen tycker jag. 
 
Veckorna rullar på och det finns alltid något att göra. Åka på speedway till exempel. Var en underbart skön kväll i Västervik igår med sommarvärme och vinst för Dackarna som nu kör Sm-final nästa vecka. 
 
 
Heja Dackarna  - nu går ni för GULD!!