Det blir att stanna inne... eller gå ut naken

 Ja, igår var det en sådan dag då min proppfulla garderob inte hade något intressant att erbjuda. Jag satt på sängkanten och stirrade in i garderoben.  9 kjolar, 11 koftor, byxor, klänningar, skjortor, tunikor... och allt i färger som jag gillar och passar i och ändå fanns det inget som jag tyckte passade mig eller dagen. 
På med ett par jeans, en vit t-shirt och en randig stickad tröja - kolla i spegeln - nej det känns som skit. Såg ändå rätt ok ut framifrån men hujedamej vilken syn från sidan med put och pös. Av med allt och prova andra byxor, en skjorta och jeansjacka - kolla i spegeln - nej, det känns inte skönt eller rätt för denna dag. Nytt försök... igen... igen.. 
 
 
Till slut slöt jag fred med garderoben, volangerna runt magen, de fläskiga armarna och de kraftiga vaderna (hon på apoteket sa att jag hade kraftiga vader när stödstrumpor skulle inhandlas förra året, jag sa inte emot då det är sant) och bestämde mig för svarta uppvikta bomullsbyxor, rosavitrandig skjorta (den syns på bilden ovan) och en grå munkjacka. Inget mer velande jag skulle ju med tåget till Linköping för att hämta en av de bästa som tillbringar helgen hos oss. Med matchande ljusrosa skor på fötterna och ok klädd klev jag på tåget. Det blev en stund med Winnerbäck, Hellström, Dire Straits, Iron Maiden och Scott Mc Kenzie. Sedan kunde ju dagen bara bli bättre och bättre.  Möttes med stor kram av en av de bästa på stationen #älskadebarnbarn i Linköping, köpte dryck till hemresan och sedan tog vi tåget hem till Vimmerby. 
Taccoskväll, Bäst i test på tv och lite fredagsgott innan det till slut blev dags att krypa under täcket för några timmars sömn. Inget velande där utan på med pyjamasbrallor med melonmönster och tillhörande tröja. Behövde inte kolla en enda gång i spegeln. 
Imorgon blir det kjol, tights, t-shirt och kofta. Punkt. Slut.

Det stora tabberaset ..

..på Törnrosgatan gick idag av stapeln och jag är proppmätt, förmodligen mer än vad som är hälsosamt. Vi gjorde slut på jansson, omelett, lax, köttbullar och prinskorv, skinka, pressgurka och den stackars halva honungsmelon som var kvar från gårdagens fruktsallad. Gott alltihop men nu blir det skorpor och vatten de närmsta dagarna (två fingrar i kors). Inte fy skit det heller i och för sig. Bakade mandelskorpor förra veckan .. till nödenolusten:
 
 
och glutenfria till mig:
 
 
Så gott!
Planerade trädgårdsarbete till idag men det minskades ner till att bära plantor ut och in för att vänja dem inför utflytt till krukor och pallkragar. Jag tog mig istället an Jan Guillou och en del i romanserien Det stora århundradet och det ångrar jag inte. Superbra serie tycker jag men hittills är jag bara kommen till tiden efter första världskriget.  Fortsättning följer alltså...
 
Annars då... jo, de nya adidasskorna är intrimmade på långpromenad. Jag älskar färg och har haft både gröna, röda, gula och tvåfärgade skor i lila/rosa. Jajamen. Minns ett par gula moccaskor från högstadietiden, finskor ni vet, det hade man ju förr. Sneakers som man har både till vardag och fest idag är långt ifrån hur min finskor som jag hade som liten såg ut. Men de här underbara kommer att få trampa många steg med mig:
 
 
Som avslutning på påsken då många träffat och umgåtts med släktingar och vänner så bjuder jag på ett kärleksfullt inslag. En dag när en av de bästa #älskadebarnbarn satt och åt frukost hos oss så tittade han ut genom fönstret och sa: Farmor ser du hjärtat i björken? Det ska till en av de bästa med det allra godaste hjärtat själv för att hitta detta naturens eget kärlekstecken. Visst såg jag hjärtat. Nu tittar jag ut i björken varje måltid och tänker på de bästa och jag märker hur jag ler. Det kommer jag att göra tills hjärtat i björken döljs av friska gröna björklöv...för att åter bli synligt till hösten. Älskade underbara barnbarn, ni värmer mitt hjärta antingen vi ses eller inte...  
Du ser väl hjärtat?
 
 

Bockar av på min bucketlist

Har börjat beta av lite på min bucketlist. En lista som är långt ifrån färdig och som innehåller både smått och stort. Betade idag av en del på punkten #läsa om alla Astrid Lindgrens sagor. Började med två Emil och forsatte med Bröderna Lejonhjärta.
 
 
Den gröna boken är från 1963 och första upplagan. Älskar den, det är så en riktig Emilbok ser ut! Underbara illustrationer av Björn Berg, alla i färgskalan svart, vitt, grått och rött. Helt underbara tycker jag. Boken är väl använd då jag läst den flera gånger både som barn och som mamma och när jag lekte skola i lågstadieåldern så ingick den gröna Emilboken alltid i klassrumslitteraturen. 
 
 
Kolla priset från 1963:
 
 
8,50 vilket med dagens värde motsvarar 91,55 kr (enligt SCB:s prisomräknare). Ny kostar en Emilbok runt 150 kr idag. 
Efter två Emil så blev det Bröderna Lejonhjärta vilken är en av mina stora ALfavoriter tillsammans med Rasmus på luffen.  Lejonhjärta är det Ilon Wikland som illustrerat och då i svartvitt. Jättefina bilder det också.
 
 
Så mycket bilder och ljudminnen som passerat förbi under läsningen idag;
  • Astrids röst när hon själv läser sina sagor
  • minnen från lässtunder med söner, barnbarn och från jobbet som förskollärare
  • scener från filmerna
  • repliker och scener från Astrid Lindgrens värld
  • scener när barnbarnen var små och med sugrör som mikrofoner spelat upp Astridscener på vår altan
  • fritt berättande för små öron som lyssnat intensivt
... ja det är en skatt av bästa sort att läsa Astrids sagor, de håller i alla tider. Nästa bok på tur är Ronja Rövardotter... tar den imorgon tror jag....