Påfyllt i Astrid Lindgren-hyllorna

Yes, en bok till att njuta av om Astrid Lindgren och denna gång av Kjell Bohlund. Köpte den igår när jag var på Astrid Lindgrens Näs och lyssnade på Lena Törnquist och Astrid Lindgrens brorsdöttrar som pratade om högtider på Näs. Mycket trevligt.. men jag skulle inte ha druckit kaffe ... somnade efter tre i natt.
 
Åter till boken
 
Bläddrade i boken igårkväll och läste korta bitar. Nu får Jonas Gardell vänta på att bli utläst, Astrid går före. Boken handlar om Astrids år som bokförläggare och chef. Det är ett portträtt av en hårt arbetande yrkeskvinna och hennes betydelse för den svenska barnboksutgivningen. På ett uppslag i boken finns bilder på böcker som givits ut under hennes tid. Alla kända och lästa i familjen Ingström. Sjörövarbok, Babars resa, Eloise, Kriktor och Lilla spöket Laban för att ta några exxempel. Baksidestexten beskriver innehållet som "en berättelse om moderna idéer, hårt arbete och stora framgångar, men också om problem som framgångarna förde med sig". 
 
Snabbläddrade och kollade in bilderna och visst fanns där en bild på Astrid tillsammans med Elsa Olenius. Av Elsa har jag ett oförglömligt minne. Elsa var på Vimmerby bibliotek och tog med en barngrupp till sagans och fantasins land och så föreläste hon för förskole- och bibliotekspersonal. Mitt i föreläsningen bara ramlar hon i golvet och ligger där helt orörlig. Det gick att höra en knappnål falla - vad hände? Ingenting mer än att hon spelade oss ett spratt och spelade avsvimmad. Kan förstå att Elsa och Astrid hade gott utbyte av varandra. Vilka kvinnor!  
 
Hittade tidningsurklippet från detta, 40 år sedan:
 
 

Kommentera inlägget här :